Csokoládé olvasztás: az 1 perces módszerrel tökéletes eredményt kapunk

2023. február 23.

Csokoládé olvasztás gyorsan, egyszerűen, tűzhely használata nélkül. Nem álom, ezzel a módszerrel lehetséges.

Egyszerű lépésnek tűnik, mégis sok gondot okozhat a csokoládé olvasztás. Ha túl forró lesz, megéghet. Ha nem elég forró, csomós lesz. Ha pedig túl nedves, akkor szemcsés és leveses végeredményt kaphatunk. De mi a legjobb módja a csokoládé megolvasztásának? Érdemes néhány kulcsfontosságú lépést szem előtt tartani, ezek segítenek a hibátlan eredmény elérésében – írja a BBC Good Food. Az alábbi módszereket javasolja a cikk! 

Csokoládé olvasztás mikróban 

Legyünk különösen óvatosak ennél a módszernél. Fontos, hogy 10 másodperces időközönként ellenőrizzük a csokoládét, mivel a mikrohullámú sütőben nagyon gyorsan megéghet. Tegyük a csokoládét egy hőálló tálba. Először mikrózzuk 20 másodpercig. Ezt követően ellenőrizzük a csokoládét, keverjük meg, és melegítsük tovább, de ellenőrizzük 10 másodpercenként, amíg teljesen meg nem olvad. 

Csokoládé olvasztás tűzhelyen 

A csokoládé olvasztás a tűzhelyen a legalaposabb módszer. Fontos azonban, hogy a csoki soha ne érintkezzen a vízzel, mert akkor szemcsés lesz és összecsomósodik. Töltsünk meg egy közepes méretű lábast vízzel, majd közepes lángon forraljuk fel. Helyezzünk egy hőálló tálat az edény tetejére úgy, hogy kényelmesen illeszkedjen rá, de ne érjen a vízhez. Csökkentsük a hőfokot alacsonyra. Ezt követően törjük össze a csokoládét, és tegyük a tálba, majd hagyjuk 4-5 percig olvadni, mindeközben folyamatosan kevergessük. 

Fontos szempont a megfelelő csokoládé kiválasztása 

A csokoládé annál gyorsabban olvad, minél magasabb a kakaóvaj- és zsírtartalma. Miután megolvadt, fényes és jó viszkozitású. A minőségi, legalább 70 százalékos kakaószárazanyag-tartalmú étcsokoládé gazdagabb ízt eredményez (mint például ez a díjnyertes magyar csoki). A tej- és fehér csokoládé magasabb cukortartalmú, ezért gyorsabban letapadhat és leéghet, olvadás közben folyamatosan kevergetni kell, illetve olvasztáskor összességében kissé sűrűbb lesz állaga, mint az étcsokoládénak.

Címlapfotó: Kier in Sight / Unsplash