A Vince sörteszt végeredménye: a legjobb magyar Gose sörök listája

2022. október 09.

A Vince és inyenc.hu közös sörtesztjén magasan a Gose sörök szerepeltek a legjobban, kiemelkedő pontszámot elért tétel is van közöttük. Jelenleg ez az 5 legjobb magyar Gose sör a szakemberek szerint.

A Vince és az inyenc.hu kézműves piactér nagyszabású közös tesztbe fogott, hogy feltérképezze a hazai kisüzemi sörök piacát. A felkért szakmai zsűri három kategóriában (NEIPA, Gose, lager) tesztelte a magyar sörfőzdék termékeit. Ezúttal a Gose sörök eredményeit mutatjuk. Hogy mi is az a Gose, arról ITT olvashatsz, és azt is bemutattuk korábban, a nemzetközi sztenderdek betartása mellett hogyan is zajlott a sörteszt.

Megszomjaztál? Rendelj a VINCE sörteszten is szerepelt magyar kisüzemi sörökből az inyenc.hu oldaláról!

Pontozás

  • 18-20 pont: kiemelkedő
  • 16-17,99 pont: kiváló
  • 14-15,99 pont: 
  • 12-13,99 pont: gyenge
  • 10-11,99 pont: hibás

5. BAZ Beer Overgose – 16,2/20 pont (kiváló)

Élénk színű, enyhén sós, frissítően gyümölcsös Gose, aminél a fanyar feketeribizli úgy egészíti ki a savanykás sörtípust, hogy az eredmény mégis krémes, könnyen iható. A ribizli ízei kevésbé ismerhetőek fel, inkább általános piros gyümölcsös aromatika jellemzi, kellemes sör, remek színnel.

4. HopTop Beet Blood – 16,8/20 pont (kiváló)

Elsőre meghökkentő lehet, hogy ez a sör céklával és rózsaborssal készül, amihez jön még a Gose alap sós íze is. Az eredmény mégis egy a piros gyümölcsökre emlékeztető, de enyhén földes illatú, fantasztikusan élénk színű ital, ami szinte egyáltalán nem keserű, gazdag aromatikájú. Igazán különleges tétel.

3. Fehér Nyúl Mannarea – 17/20 pont (kiváló)

Ez egy mangó lassi ihletésű savanyú sör. A mangó lassi egy indiai ital, gyümölccsel és joghurttal készül, az édességét pedig mézzel szokás beállítani. Itt a joghurtot a laktóz, a savasságot pedig a Gose sóssága és savanyúsága biztosítja, amit szépen egészít ki a mangó. Gyümölcsös, savanykás illatú, eleinte nem kimondottan intenzíven mangós érzetű sör, kóstolásakor lecsengésben gyümölcsös igazán.

2. Kecskeméti Sörmanufaktúra Apricot&Peach Gose – 17,3/20 pont (kiváló)

Valódi 21. századi Gose, amiben a sós ízeket a sárga- és az őszibarack nem csupán kiegészíti, hanem uralja is. Főleg a friss főzetek esetében jönnek nagyon intenzíven a gyümölcsös jegyek, de már a sör megjelenése is a fokozott barackhasználatra enged következtetni. Élénk, üde, frissítően sós sör.

1. Reketye LAB – 18,1/20 pont (kiemelkedő)

Igen összetett sör. A Gosékra jellemző sós-savanyú karaktert kiegészítik a Motueka komló kissé trópusi gyümölcsökre emlékeztető aromái. Összességében igen fanyar, intenzíven szénsavas, a végén pedig csak enyhén sós Gose, a stílus minden szempontból modern újraértelmezése. Kiváló és elegáns frissítő! A VINCE és az inyenc.hu kézműves piac kisüzemi sörtesztjének abszolút győztes tétele!

Megszomjaztál? Rendelj a VINCE sörteszten is szerepelt magyar kisüzemi sörökből az inyenc.hu oldaláról!

Címlapfotó: Jekken Péter