Egyszerre vitamin- és ízbomba ez az 5 fűszer

2025. február 21.

Régen kifejezetten gyógyászati célból is használták őket, nem véletlenül.

Kína gasztronómiájában óriási hagyománya van az ötfűszernek. Eredettörténete mégsem teljesen tiszta, egyes források szerint már az időszámításunk előtti 4. században is létezett. A Dél-Kínából származó fűszerkeverék minden bizonnyal gyógyászati célból született meg – olvasható a drive.hu oldalon. Mint írják, egy olyan alapanyagot szerettek volna létrehozni, amely egyszerre tartalmazza az öt elemet (fa, tűz, föld, fém, víz) és az öt alapízt (savanyú, keserű, édes, sós, csípős).

Az ötfűszer alapanyagai valóban jó hatással vannak a szervezetre. A szecsuáni bors segíti az emésztőrendszer működését, de kiváló A-vitamin, kálium-, réz- és vasforrás. A fahéj remekül szabályozza a vércukorszintet, javítja az emésztést és serkenti a vérkeringést, de gyulladáscsökkentő antioxidánsokat is tartalmaz.

Az édeskömény szintén pozitívan hat az emésztésre, emellett görcsoldó és gyulladáscsökkentő hatással is bír. Sok benne a kálium, a folsav, a C- és a B6-vitamin. A csillagánizs gazdag vasban, mangánban és kalciumban, antibakteriális és vírusellenes hatásával az immunrendszert is segíti. Végezetül a szegfűszeg elősegíti az epeműködést, valamint szintén antioxidáns, gyulladás- és fájdalomcsökkentő hatással bír – ezen felül ráadásul nagy mennyiségű A-vitamint is biztosít a szervezetnek.

A fűszerkeverék már itthon is több helyen készen beszerezhető. Ha mégsem találnánk meg a polcokon, akkor otthon is könnyedén elkészíthetjük.

Ötfűszer házilag

Hozzávalók

  • 3 evőkanálnyi fahéj
  • 6 egész csillagánizs vagy 2 teáskanál ánizsmag
  • 1,5 teáskanálnyi édesköménymag
  • 1,5 teáskanálnyi szecsuáni bors
  • ¾ teáskanálnyi őrölt szegfűszeg

Így készül

  1. Az egész fűszereket pirítsuk egy száraz serpenyőben 2-3 percen át, amíg illatuk intenzív nem lesz.
  2. Tegyük az összes fűszert egy darálóba, és őröljük őket teljesen simára.
  3. A kész fűszerkeveréket tároljuk légmentesen záródó fűszeres üvegben és lehetőleg 6 hónapon belül használjuk fel.

Címlapfotó: Tiard Schulz / Unsplash