6 otthon, könnyen elkészíthető szuper puncs recept

2022. december 19.

A puncs az az egyik legalulértékeltebb ünnepi ital, pedig egyszerű, frissítő, és kevesebb, mint 5 percet vesz igénybe az elkészítése.

A puncs (németül: Punsch) elnevezés egy olyan italt jelöl, amit gyümölcslével, fűszerekkel, borral, égetett szesszel, pezsgővel vagy habzóborral készítenek. Gyakran szokták friss gyümölcsökkel, például áfonyával, gránátalmával és narancsszeletekkel díszíteni. Ezek természetesen még ünnepibbé varázsolják az italt. Arról nem is beszélve, hogy vodka vagy rum hozzáadásával még több az év végi lelazulás is garantált!

Az ital története egészen a 17. századig nyúlik vissza, ekkor „találták fel” a Brit Kelet-indiai Társaság alkalmazottai. Az indiai szubkontinensről az Egyesült Királyságba utazó matrózok egy kevésbé erős italra vágytak a hosszú utazás alatt, így született meg a puncs gyümölcsös keveréke – mutat rá a diffordsguide cikke. Manapság a puncsot nagyobb összejövetelekkor szoktál elkészíteni, így nem is kérdés, hogy egy karácsonyi partin is megállja a helyét.

1. Frissítő áfonyás puncs


Fotó: Irina Burakova / Shutterstock


Hozzávalók

  • 500 millilter áfonyalé
  • 500 milliliter almalé
  • 750 milliliter üveg rozé
  • 750 milliliter Prosecco
  • 120 milliliter vodka
  • egy marék fagyasztott áfonya
  • menta levelek, díszítéshez
  • kristálycukor, díszítéshez
  • 2 lime, karikára szeletelve

Így készül

  1. Kristálycukrozzuk be a poharak peremét.
  2. Tegyük az összes hozzávalót egy nagy tálba és jól keverjük el őket.

2. Almás-fahéjas fűszeres puncs

Fotó: Elena Veselova / Shutterstock


Hozzávalók

  • 250 gramm jég
  • 2 liter almabor
  • 750 milliliter palack Prosecco, hűtve
  • 250 milliliter vodka
  • 330 milliliter gyömbéres sör
  • 3 alma, szeletelve
  • 2 narancs, háromszögekre vágva
  • 8 fahéj rúd
  • fahéjas cukor, díszítéshez

Így készül

  1. Tegyük a jeget egy nagy tálba.
  2. Öntsük bele az almabort, a Proseccót, a vodkát és a gyömbérsört.
  3. Adjuk hozzá az almát, narancsot és fahéjrudakat.
  4. Egy narancsszelet segítségével nedvesítsük meg a poharak peremét, majd mártsuk bele a fahéjas cukorba.
  5. Öntsük a puncsot a poharakba.

3. Szuper krémes bourbon varázs

Fotó: RHJPhtotos / Shutterstock


Hozzávalók

  • folyékony karamell, díszítéshez
  • 2 evőkanál fahéjas cukor
  • 1 liter vanília fagylalt
  • 250 milliliter bourbon whisky
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 teáskanál méz
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • tejszínhab, díszítéshez

Így készül

  1. Forgassuk meg a poharak peremét karamellben és fahéjas cukorban.
  2. Tegyük a fagylaltot, a bourbont, a vaníliát, a mézet és a fahéjat egy turmixgépbe, és turmixoljuk simára.
  3. Töltsük a keveréket poharakba, díszítsük tejszínhabbal és őrölt fahéjjal.

4. Sós karamell ízű

Fotó: Brent Hofacker / Shutterstock

Hozzávalók

  • 3 liter almabor
  • 750 milliliter sós karamell ízű vodka
  • 1 liter szóda
  • szeletelt alma, díszítéshez

Így készül

  1. Keverjük össze az almabort, a vodkát és a szódát egy nagy tálban.
  2. Díszítsük az italt alma szeletekkel.
  3. Tálaljuk hűtve.

5. Rumos puncs

Fotó: Irina Rostokina / Shutterstock

Hozzávalók

  • 120 milliliter fehér rum
  • 120 milliliter dark rum
  • 180 milliliter friss narancslé
  • 180 milliliter ananászlé
  • 180 milliliter áfonyalé
  • 2 evőkanál grenadine
  • jég
  • narancs szelet
  • hard seltzer, opcionális

Így készül

  1. Tegyük a rumot, a narancslevet, az ananászlevet, az áfonyalevet és a grenadine szirupot egy nagy kancsóba, és keverjük össze.
  2. Töltsünk meg négy magas poharat jéggel, és osszuk szét közöttük rumos keveréket.
  3. Díszítsünk minden poharat egy narancsszelettel.

6. Processo puncs

Fotó: SHUSTIKOVA INESSA / Shutterstock


Hozzávalók

  • 700 milliliter ananászlé
  • 700 milliter seltzer
  • 750 ml Prosecco
  • 250 milliliter vaníliás vodka
  • 400 gramm szeletelt ananász
  • 2 őszibarack, vékonyra szeletelve
  • 1 marék friss menta
  • 360 gramm jég
  • 10 szelet ananász, a díszítéshez
  • 110 gramm kristálycukor

Így készül

  1. Keverjük össze az ananászlevet, a seltzert, a Proseccót, a vodkát, az ananászszeleteket, az őszibarackot és a mentát egy puncstálban.
  2. Adjuk hozzá jeget és keverjük össze.
  3. A poharak peremét mártsuk cukorba, majd töltsük meg a poharakat a punccsal.
  4. Díszítsük őket egy szelet ananászszal és egy szál mentával.

Címlapfotó: Gayvoronskaya_Yana / Shutterstock