5+1 best buy bor a húsvéti asztalra

2023. április 04.

Lassan közhellyé válik, hogy „hát ez is milyen drága”! Úgyhogy most megpróbáljuk a lehetetlent és 2500 forint alatti best buy bor tipekket mutatunk.

Karácsony után a húsvét a második legnagyobb keresztény ünnepünk, és hát eképpen meg is adjuk a módját az evés-ivásnak. Igen, az ivásnak is, és ha szűkebbre is kell húzni a nadrágszíjat, nem kell feltétlenül beérnünk kevesebbel, mint a legjobbakkal! Áruházak, borboltok kínálatából szemezgettünk: mutatjuk a kínálatot fehértől az édesig.

1. Gedeon Diófás Riesling

Már a boron lévő két plecsni is bizakodásra ad okot, hát még ha eláruljuk, hogy a Vince Magazin kunsági borok tesztjén ez a bor a legjobbak között szerepelt! 4 csillagot érdemelt ki, így a kiváló bor kategóriába került, mutatjuk is szakértőink leírását:

Világosabb árnyalatú zöldessárga szín. Üde, vonzó, gyümölcsös-virágos illat, szőlős, citrusos és ásványos jegyekkel. Ízében is friss és üde, szőlős, őszibarackos ízvilágú tétel egy kis finom ásványossággal. Jó arányokkal bíró, élénk zamatú, lendületes savtartalmú, jó ivású nyári bor.

Ár: 1.990 Ft

Kapható: CBA Príma

2. Ruppert „A beszélő virágok kertje” siller

Oké, hát ennek a bornak már az elnevezése is olyan, hogy „vegyétek meg!” A siller, ami egyfajta átmenetet képez a rozé és a vörösbor között, igazán ünnepi hangulatot varázsolhat a terített asztal mellett. Ez egy afféle jolly joker bor, amelyet egyeránt szívesen fogyaszt a fehérboros és a vörösboros családtag, vagy éppen barát is. Ruppert Ákos neve pedig garancia arra, hogy minőségi tételről van szó.

Ár: 2.250 Ft

Kapható: Bortársaság

3. Koch Premium Cabernet Franc

Best buy bor, ráadásul prémium tétel? Igen, lehetséges! Koch Csaba Hajós-Baja mellett Villányban is műveli a szőlőt, így bátran állíthatjuk, hogy Villány zászlóshajóját is jól ismeri! Ez egyébként megint egy olyan bor, amelyet teszteltünk korábban a Vince Magazin tesztszekciójában. Mondanunk sem kell, hogy szintén kiváló minősítéssel végzett, mutatjuk is a leírást:

Mély rubinszín. Tiszta, komplex illat szép hordós jegyekkel, kis fahéjjal, fűszerpaprikával, mögötte sok piros gyümölccsel. Ízben szintén komplex tétel meggyes zamatokkal, finom, integrált tanninokkal. Elegánsan gyümölcsös, jó arányú bor fás, toastos ízekkel, semmi túlzás a hordóval.

Ár: 1.900 Ft

Kapható: Tesco

4. Cava brut Vall de Juy száraz pezsgő

egy palack bor

Az infláció a boripart is elérte, amelynek köszönhetően a champagne-ok és egyéb methode traditionnelle-ek leginkább a luxus kategória felé haladnak. Úgyhogy mindig örülünk, ha valami ritka kincsre bukkanunk! A cava, vagyis a spanyol pezsgő ugyanúgy készül, mint a nagy francia testvér, a champagne, mégis mindig is megfizethetőbb volt. Hát még ez a darab, amelyre az Auchan kínálatában bukkantunk!

Ár: 2.500 Ft

Kapható: Auchan

5. Pajzos Tokaj Késői Szüretelésű Hárslevelű

Ünnep van, süteményekkel, csokinyuszikkal, édes kaláccsal – az édesebb ízek viszont édesebb borért kiáltanak! Az aszú nem esik igazán a best buy bor kategóriájába, úgyhogy most hozzuk a második legjobbat Tokajból: egy késői szüretelésű hárslevelűt! Maga a szőlőfajta már száraz borként elkészítve is annyi virággal és kedvességgel bír, hogy ember legyen a talpán, aki ellennáll a csábításának! Édesborként pedig ezeket az ízjegyeket hatványozottan hozza, kiegészítve egy kis aszalt sárgabarackkal, némi mazsolássággal, dióssággal – ami lássuk be, már-már az aszúk ízvilágához közelít.

Ár: 1.430 Ft (0,5 literes a palack)

Kapható: Winehub

+1 Különleges borcsomag a Vincétől a húsvét jegyében!

Április havi borcsomagjainkat most úgy állítottuk össze, hogy emeljék a húsvéti családi-baráti ünnepi összejövetelek fényét. A Fehér és a Vörös trió csomagunk borra vetített átlagára is beleesik a 2.500 forintos kategóriába, ráadásként magazint, és egy kis apró ajándékot is szállítunk a borok mellé.

Összeválogatta: Kalmár Borbála

Címlapfotó: Alexandra Torro/Unsplash