Hogyan szabad és hogyan nem szabad a drága bort felszolgálni?

2025. január 12.

4 fontos, de könnyen betartható szabály, hogy a drága bor valóban megérje az árát.

A német nyelvű Falstaff szedte 4 könnyen átlátható pontba a borfelszolgálás legalapvetőbb szabályait.

A megfelelő dugóhúzó

A legjobb a célra a kétlépcsős pincérnyitó. Nevéből is kitűnik, ezt használják a felszolgálók is. Van egylépcsős és kétlépcsős változata, utóbbinál kisebb erőkifejtésre van szükség és arra is kisebb az esély, hogy a dugó beleszakadjon a palack nyakába. A pincérnyitón kés is van, amivel el tudjuk távolítani a palack végéről a kapszulát.

Ha régi a bor és fennáll a veszély, hogy a dugó már kiszáradt, morzsolódik, akkor jön jól az úgynevezett dugókiemelő. A működését az alábbi videó mutatja be.

Ha mégis szakad a dugó…

Előfordulhat, hogy minden igyekezet ellenére nyitás közben bennszakad a dugó egy része a palack nyakában. Ráadásul, ha kis résszel történik ez, abba már nem lehet újra belehajtani a dugóhúzót. Ilyenkor szokták ezt a maradékot inkább benyomni a borba. Hogy ne kerüljön mégse parafa a poharakba, a bort át kell szűrni. Ez első sorban dekantáló edény segítségével történik, de ha ilyen éppen nincs kéznél, egy kávészűrő papír is megteszi.

A megfelelő hőmérséklet

Alacsonyabb hőmérsékleten jobban érvényesülnek a gyümölcsös aromák és kevésbé a szőlő héjából vagy a hordóból származó csersavak. Az alkoholt és a testet is kevésbé érezzük hidegebb borban. Általános szabály, hogy a könnyű fehér- és rozé borokat 8-10 Celsius fokon, a testesebb érettebb fehér tételeket 10-12 Celsius fokon, a könnyebb vöröseket 12-14 Celsius fokon, a nagy formátumú vörösborokat pedig 16-18 Celsius fokon szervírozzuk. A pezsgővel lemehetünk egészen 6-8 Celsius fokig.

Tipp: ha nem tudjuk eldönteni, mi lenne az ideális hőmérséklet, inkább a hidegebb felé mozduljunk el. Mindig jobb az optimálisnál hidegebben, mint melegebben felszolgálni egy bort.

Szabad a fagyasztóba?

Váratlan vendégek, gyorsan kellene bort hűteni, de nincs se borhűtő, se jegesvödör, se jégkocka? Megoldásként ott a fagyasztó, ami szobahőmérsékletről fél óra alatt megfelelően lehűti a bort. (Pezsgőnél a vastagabb üveg miatt 5-10 perccel tovább tart.) Egy dologra kell ügyelni: ha túlhűtjük a bort, borkő válhat ki belőle. Semmilyen befolyással nincs az élményre, viszont aki nem ismeri, annak a látványa esetleg elrettentő lehet. Ezért a legjobb, ha beállítunk egy órát, így biztosan kivesszük a bort 30 perc után.

Címlapfotó: Stefan Schauberger / Unsplash