Arany a befőttesüvegben: a legkülönlegesebb házi savanyúság recept
2023. január 26.
Ilyen különleges házi savanyúság receptet, pláne ilyen egyszerű hozzávalókból, még nem láttunk.
A hazájába ismert és elismert német séfhölgy Caroline Fabian osztotta meg a minap egyik specialitását a Falstaff olvasóival. Az általa főleg a téli hideg hónapokra szánt, C-vitaminban gazdag befőtt állítása szerint minden ételt új szintre emel. A sós erjesztett citrom receptje láttán szinte kedvet kaptunk hozzá, hogy azonnal elkészítsük.
Hozzávalók (4 személyre)
- 4 darab kezeletlen bio citrom (ebből a fajtából egészen különleges lesz a végeredmény)
- 300 gramm durva tengeri só
- 20 milliliter növényi olaj
- 1 befőttesüveg (legalább fél literes)
- 4 kisebb befőttesüveg
Így készül a különleges házi savanyúság
- Sterilizáljuk a nagy befőttesüveget forró vízzel.
- Nagyjából 30 másodpercig forrázzuk le a citromokat.
- Vágjuk le a citromok egyik végét, majd vágjunk mindegyiket négy gerezdre, de úgy, hogy nem vágjuk át őket teljesen, hogy a gerezdek egyben maradjanak.
- Alaposan sózzuk be a gyümölcsöket (minden cikkelyre mehet 1-2 evőkanállal), majd tegyük be őket a nagy befőttesüvegbe.
- A befőttesüvegben szabadon maradt helyeket töltsük fel sóval, zárjuk be az üveget és tegyük egy hétre hűtőbe. Időnként vegyük ki és rázzuk össze.
- Egy héten után töltsünk a befőttesüvegbe még 150 milliliter vizet is. Zárjuk le, rázzuk össze az egészet és hagyjuk további 1 napig állni.
- Az 1 nap letelte után adjuk hozzá tartósítóként a növényi olajat. Ekkor már ne rázzuk össze. 3 hétig tároljuk a befőttet hűvös sötét helyen.
- Három hét után a citromot és a levet osszuk szét négy kisebb befőttesüvegbe. Hűtőben tároljuk.
Címlapfotó: Martin Lostak / Unsplash