Arany a befőttesüvegben: a legkülönlegesebb házi savanyúság recept

2023. január 26.

Ilyen különleges házi savanyúság receptet, pláne ilyen egyszerű hozzávalókból, még nem láttunk.

A hazájába ismert és elismert német séfhölgy Caroline Fabian osztotta meg a minap egyik specialitását a Falstaff olvasóival. Az általa főleg a téli hideg hónapokra szánt, C-vitaminban gazdag befőtt állítása szerint minden ételt új szintre emel. A sós erjesztett citrom receptje láttán szinte kedvet kaptunk hozzá, hogy azonnal elkészítsük.

sárga citromok karikázva és egészben
Fotó: eggbank / Unsplash

Hozzávalók (4 személyre)

  • 4 darab kezeletlen bio citrom (ebből a fajtából egészen különleges lesz a végeredmény)
  • 300 gramm durva tengeri só
  • 20 milliliter növényi olaj
  • 1 befőttesüveg (legalább fél literes)
  • 4 kisebb befőttesüveg

Így készül a különleges házi savanyúság

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

ENTDECKE DEIN NEO (@entdecke_dein_neo) által megosztott bejegyzés

  1. Sterilizáljuk a nagy befőttesüveget forró vízzel.
  2. Nagyjából 30 másodpercig forrázzuk le a citromokat.
  3. Vágjuk le a citromok egyik végét, majd vágjunk mindegyiket négy gerezdre, de úgy, hogy nem vágjuk át őket teljesen, hogy a gerezdek egyben maradjanak.
  4. Alaposan sózzuk be a gyümölcsöket (minden cikkelyre mehet 1-2 evőkanállal), majd tegyük be őket a nagy befőttesüvegbe.
  5. A befőttesüvegben szabadon maradt helyeket töltsük fel sóval, zárjuk be az üveget és tegyük egy hétre hűtőbe. Időnként vegyük ki és rázzuk össze.
  6. Egy héten után töltsünk a befőttesüvegbe még 150 milliliter vizet is. Zárjuk le, rázzuk össze az egészet és hagyjuk további 1 napig állni.
  7. Az 1 nap letelte után adjuk hozzá tartósítóként a növényi olajat. Ekkor már ne rázzuk össze. 3 hétig tároljuk a befőttet hűvös sötét helyen.
  8. Három hét után a citromot és a levet osszuk szét négy kisebb befőttesüvegbe. Hűtőben tároljuk.

Címlapfotó: Martin Lostak / Unsplash