Ezt az egyet sose csináljuk a kibontott borral!

2023. július 28.

A szakember több megoldást ajánlott, amivel elhárítható a veszély.

Otthon, a karosszékben ülve egy jó könyv társaságában vagy esetleg párunkkal elköltött romantikus vacsora mellé bizony jól tud esni egy-egy pohár bor. Ám megeshet, hogy még két ember mellett sem fogy el azonnal egy egész üveg. Ilyenkor pedig felmerül a kérdés: hogyan is érdemes tárolni a fennmaradt cseppeket? Bontatlan üvegek tárolásáról (legyen szó pezsgőről, pálinkáról vagy éppen sörről) már többször ejtettünk szót, következzen most a kibontott bor megmentése!

A kibontott bornál legtöbben egyszerűen visszarakjuk a dugót az üveg szájába. A TikTok szerint úgy tűnik, ez nem a legjobb megoldás. Warner Broin sommelier (@confidenceuncorked) nem javasolja, hogy felbontás után ismét a dugóval zárjuk le az üveget. Mint mondja, így túl sok levegőt hagyunk benne. Az oxidációs folyamat miatt pedig könnyen és gyorsan csökkenhet a bor élvezeti értéke. Ehelyett Broin azt tanácsolja, öntsük át az italt egy szorosan lezárt befőttesüvegbe, figyelve arra, hogy minél kevesebb levegő (azaz minél több bor) legyen benne.

Bár sok TikTok hacket ismerünk már, egy ilyen módszerről érdemes kikérni különböző véleményeket is. A thekitchn pont így tett, amikor megkérdezte Sarah Tracey sommelier-t a technikáról. A szakértő egyetértett abban, hogy az ital átöntésével megőrizhető a felbontott bor minősége – már ha elég gyorsan csináljuk ezt. Tracey szerint közvetlenül miután kitöltöttünk magunknak egy pohárral, érdemes elzárni a maradékot egy befőttesüvegben a levegőtől. Ellenkező esetben, ha még órákig hagyjuk nyitott szájjal levegőzni az üveget, az oxigénnek való kitettségtől elkezdenek bizonyos összetevők lebomlani. A szakember hangsúlyozta: legyen szó fehér- vagy vörösborról, mindenképpen rakjuk a hűtőbe a maradékot. A fénytől, melegtől és az oxigéntől elzárt környezet mindenképpen segíti megőrizni az ital frissességét.

A kibontott bor, mint alapanyag

Ha viszont kreatívak szeretnénk lenni, más tárolási opciók közül is válogathatunk. Tracey elárulta, az éttermekben legtöbbször úgy hasznosítják a főzéshez felbontott borokat, hogy Sangriát készítenek belőle. A maradék bor ugyan veszíthet kicsit az aromáiból, de brandyvel és friss gyümölcsökkel kombinálva egy egyszerű, intenzív és nyárias koktélt lehet belőle keverni. Az igazán kalandvágyók pedig jégkockatartóba is beleönthetik az italt, hogy lefagyasztva később könnyen hozzá lehessen adni a serpenyőben készülő szószokhoz.

Címlapfotó: Lucas Santos / Unsplash