Egy visontai bor lett az országos borverseny győztese

2023. március 13.

A borverseny 501 nevezője között lett kategóriagyőztes a visontai borász zenit bora.

Huszadik alkalommal rendezték meg az Országos Syngenta Borversenyt, amelyre idén összesen 501 nevezés érkezett Tokajtól Sopronig. A jubileumi verseny siófoki díjátadóján a Béres Szőlőbirtok és Pincészet, Maróti Attila, a Maul Zsolt Premium Winery és a Szentpéteri Borpince egy-egy bora kapta a SynVino-díjakat. A rendkívül erős mezőnyt a zsűri rajtuk kívül öt nagyarannyal és 114 aranyéremmel jutalmazta.

„Az Országos Syngenta Borverseny nemcsak cégünk, hanem a borászati szakma számára is meghatározó jelentőségű esemény. Emiatt is nagy örömmel tölt el minket, hogy két év kényszerszünet után ismét, immár huszadik alkalommal rendeztük meg a nagyszabású versenyt. Büszkék vagyunk rá, hogy ilyen nagy számú, összesen 501 nevezés érkezett az ország valamennyi borvidékéről a jubileumi borversenyre” – hangsúlyozta Eric Thomas. A Syngenta Duna Régiójának növényvédelmi marketingvezetője ismertette: az idei borverseny bírálói 262 fehér-, 166 vörösbort, 53 rozét, 10 pezsgőt, 8 gyöngyözőbort és két sillert minősítettek. A 2022-es évjáratból 216 nevezés érkezett.

borverseny, emberek állnak borospalackok előtt, kezükben pohár
Fotó: Országos Syngenta Borverseny

„Növényvédelmi szempontból a tavalyi évjárat a szélsőségek éve volt. Borvidékenként, de azon belül akár dűlőnként változó volt a szőlőbetegségek szerepe. Az év jelentős részét jellemző aszály miatt a kórokozók csak lokálisan egy-egy helyen okoztak jelentősebb problémát. A szeptemberi csapadéknak köszönhetően azonban a szürkepenész okozott jelentős kártételt az ország szinte egész területén. Természetesen ez a növényvédelem szempontjából kedvező helyzet nem több, mint évjárati sajátosság. Továbbra is számolnunk kell a szőlőt veszélyeztető betegségek megjelenésével” – mondta Eric Thomas az elmúlt év termesztési tapasztalataival kapcsolatban.

Az illatos fajták a 2022-es év nyertesei

Mindenképpen ígéretesek a 2022-es évjáratú borok, annak ellenére, hogy a súlyos aszály miatt sok volt a bizonytalanság a termesztés sikerességében. Az illatos szőlőfajták – Irsai Olivér, cserszegi fűszeres, muskotály – esetében kifejezetten jó évjárat lett a 2022-es. Sok helyen a kékszőlők is minőségi termést hoztak. A 28 aranyérmük is jelzi, hogy a nehézségek ellenére minőséget képviselnek az évjárat borai.

A korábbi évjáratokból érkező „versenyzőkkel” együtt rendkívül kiegyenlített, erős mezőnyt alkottak a jubileumi borversenyen, így nem volt könnyű dolga a zsűrinek – értékelt Nyitrainé Dr. Sárdy Diána. A MATE Szőlészeti és Borászati Intézet igazgatója, a zsűri elnöke kifejtette: „A hazai szőlőtermesztésben folyamatos a fejlődés. Az elmúlt évtizedekben számos európai fajtát honosítottak meg a szőlészek Magyarországon, ilyen újabb fajta például a Syrah. Az éghajlati változások következtében a Kárpát-medence mikroklímája egyre inkább dél-európai termesztési viszonyokhoz kezd hasonulni. Ez nemcsak lehetőségeket, de kihívásokat is tartogat a szakma számára. Ide tartozik egyebek mellett a magasabb alkoholtartalom kezelése a szüret megfelelő időpontjának megválasztásával. Ez most már minden évben fejtörést okozhat a szőlészeknek-borászoknak.”

A borverseny SynVino-díjasai és nagyarannyal elismertjei

A jubileumi borverseny díjátadó gáláján a kategóriagyőzteseknek járó SynVino-díjat kapott a Béres Szőlőbirtok és Pincészet Kft. 2017-es Béres Tokaji Hatputtonyos Aszúja, Maróti Attila 2022-es Zenitje, a Maul Zsolt Premium Winery 2018-as Dávid cuvée-je, valamint a Szentpéteri Borpince 2022-es Nero Rosé Válogatása. „Nem volt külön késői szüretelésű kategória, így a fehérbor kategóriában, a száraz tételekkel versenyezve tudott nyerni az édes zenitünk. Ezért kicsit meg is lepődtünk és persze nagyon örülünk. 2018 óta készítjük, mindig igyekszünk ugyanazt a friss gyümölcsös, de mégis késői jegyeket mutató stílust hozni vele” – nyilatkozta a vince.hu oldalnak Maróti Attila.

Nagyarany elismerést vett át a Cerazus Hun-Kert Kft. (Cabernet Franc, 2018), a Fitomark-94 Kft. (Tokaji Hatputtonyos Aszú, 2004), a Sauska Borászat Villány (Cuvée 7 Villány, 2018), a Schieber Borászat (L’aura Cuvée, 2019), valamint a Tolcsva-Bor Kft.- Sajgó Pincészet (Tokaji Hatputtonyos Aszú, 2013). Rajtuk kívül 114 arany, 312 ezüst és 6 bronz minősítéssel jutalmazta a borászokat a zsűri. A teljes eredménylista ide kattintva tekinthető meg.

Címlapfotó: Országos Syngenta Borverseny