„A jó történetek egy pohár borral kezdődnek”

2023. október 22.

A szekszárdi Eszterbauer Borászat falai között van miről mesélni. A legjobb, ha személyesen megyünk el hozzájuk és éljük át a történetüket.

A szekszárdi Eszterbuaer Borászat büszkén hírdeti honlapján: levéltári adatok szerint 1746 óta művelik a család felmenői a szekszárdi domboldalakat. Az ő emléküket őrzik a maiak a borcímkéiken szereplő, huszadik századi családi fotókkal és a róluk szóló (legtöbbször humoros, néha szívbe markoló) történetekkel. János az Eszterbauer család tizedik generációja. Feleségével, lányaival és Klein Miklós borász segítségével működteti a tradíción alapuló vállalkozást. A helyi adottságoknak megfelelően kínálatuk nagy részét vörösborok adják. A szekszárdi fajták – kadarka, kékfrankos és bikavér – a borvidék sokszínűségét hirdetik, a világfajták pedig a nemzetközi porondon aratnak újabb és újabb sikereket.

eszterbauer borok, négy fekete palack, mögöttük hordók
Fotó: Eszterbauer Borászat

Idén talán az egyik legnagyobb meglepetést a 2022-es Nagyapám Kadarkájuk okozta, ami a Berliner Wine Trophy-n arany minősítést szerzett. Ritka, hogy nemzetközi versenyen kadarkát díjaznak, de az Eszterbauer Borászatnak ez most sikerült. Emellett 2023 szeptemberében vehették át a megtisztelő oklevelet arról, hogy kadarka kategóriában az Országház Borának választották ugyanezt a tételt.

Körülbelül másfél éve újították meg címkéiket és hoztak be új izgalmas tételeket borsorukba. Ezek közé tartozik például a Telihold Kékfrankos vagy a Báró Steiner Bikavér. Emellett természetesen továbbra is megtalálhatóak a régi klasszikusok is: a Mesterünk Cuvée, a Tivald Cabernet sauvignon vagy a borászat igazi kincse, a 2017-es Szekszárd Grand Cuvée, amit idén a német Mundus Vini Spring Tasting nemzetközi borversenyen a legjobb magyar vörösbornak választottak.

Eszterbauer borok, finom ételek

Az Eszterbauer Borászatnál azt vallják, nem létezhet borászat vendéglátás nélkül. Az őszi-téli szezonban is kiváló választás a birtok reprezentatív bor- és vendégháza, ahol a minőségi és kulturált borfogyasztásra vágyó vendégeket várják. 60 fő befogadására alkalmas, csodálatos környezetben borkóstolóval és helyi ételekkel várják a vendégeket. Két darab kétszemélyes szobával és egy darab négyszemélyes apartmannal összesen 8 főnek kínálnak színvonalas szálláslehetőséget. Nagyobb csoportoknak a szomszédságban elhelyezkedő Szép Kert Vendégházat vagy a 110 férőhelyes Sió Motel apartmanházakat ajánlják.

épületek, zöld növény madártávlatból
Fotó: Eszterbauer Borászat

A kóstolókat Eszterbauer János tartja. Tőle érdekes történeteket hallhatunk nem csak a szőlőtermesztés rejtelmeiről, hanem a családi hagyományok és a borkultúra érdekességeiről is. Biztosak lehetünk benne, hogy egy ilyen kóstoló igazi kikapcsolódást nyújt a szürke hétköznapokon vagy feldobja a hétvégét, akár családdal, akár baráti társasággal érkezünk.

Várnak minden kedves borbarátot az Eszterbauer Borászatnál egész évben. A kóstolóhoz előzetes bejelentkezésre van szükség Csatári Mónika Melittánál az alábbi elérhetőségek egyikén.

Telefonszám: +36302672421

E-mail cím: csatari@eszterbauer-bor.hu

(promóció)
Címlapfotó: Eszterbauer Borászat