2000 éve az idősek étele volt, ma az egész világ megőrül érte

2025. április 04.

Gazdag fehérjeforrás és rengeteg ásványi anyagot tartalmaz. Alacsony kalóriatartalma miatt diétába is beilleszthető és változatosan készíthető el.

Népszerűségének köszönhetően a tofu ma már a világon szinte mindenhol elérhető. Évszázadokkal ezelőtt azonban még szinte csak Japánban és Koreában fogyasztották. Tápanyagtartalma miatt fontos szerepet tölt be a vegetáriánusok és vegánok étrendjében. Elterjedésének hála hazánkban gyakorlatilag bármelyik élelmiszerboltban megvásárolhatjuk, beszerzése egyáltalán nem ördöngös feladat.

Mai tudásunk szerint a tofut nagyjából 2000 éve, a kínai Han-dinasztia (i. e. 206 – i.sz. 220) idején találták fel. Az étel eredetével kapcsolatban több elmélet is létezik. A legismertebb verzió szerint a megalkotását egy szakácsnak köszönhetjük, aki egy napon kísérletezni kezdett a konyhában. Az egyik próbálkozása során úgy döntött, hogy egy adag főtt szójababot nigarival (az a folyadék, amely a tengervízből kicsapott só után marad) ízesít. Ebből végül összeállt a bab túró, azaz közismertebb nevén a tofu – írja a Love Food.

Egy másik ismert legenda arról számol be, hogy a létrejötte valójában egy kényszerhelyzetnek volt köszönhető. Egy férfi főtt szójababból készített egy lágy, puha ételt, hogy azzal etethesse a gondozásra szoruló, idős szüleit.

Így készül a tofu

A tofu tulajdonképpen egy túró, ám nem tejből, hanem szójatejből készül. A szójatejet a már említett szójababból nyerik ki, ami lágyszárú növény hüvelyes termése. Az előállításához a szójababot beáztatják, összetörik, felforralják, majd leszűrik (így jön létre a szójatej). Ezután különböző oltóanyagokat kevernek hozzá, hogy megkapja a jellegzetes, szivacsos állagát.

Fontos megjegyezni, hogy több fajtája is létezik. Készítik lágyabban, keményebben, de még szárítva is. Alapvetően semleges ízű és szagtalan, ám főzés során pillaantok alatt átveszi a többi alapanyag, fűszer ízét. Emiatt rendkívül változatosan felhasználható, azaz sósan és édesen egyaránt fogyasztható és gyakorlatilag bármilyen zöldséggel, körettel kombinálható. Egyes receptekben még a tojás is kiváltható vele.

Egyik legjobb tulajdonsága, hogy gazdag fehérjeforrás, emellett pedig rengeteg ásványi anyagot tartalmaz, beleértve a vasat, a kalciumot és többféle B-vitamint is. Ráadásul alacsony kalóriatartalma miatt a legtöbb diétába beilleszthető. Ha még sosem kóstoltuk, de kedvet kaptunk a kísérletezéshez, egyszerűen csak dobjuk bele bármilyen zöldséges egytálételbe, és fogyasszuk ízlés szerint fűszerezve.

Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Becca Tapert / Unsplash