Fillérekbe kerül és egészséges: újra hódít az elfeledett magyar csodagabona

2024. január 29.

Valódi vitaminbomba, változatosan elkészíthető és még mindig olcsó. A 18. századig valóságos népeledel volt Magyarországon.

A köles az egyik legegészségesebb eurázsiai gabonaféle. Napjainkban alternatív élelmiszerként kezd újra divatba jönni. Valószínűleg sokan nem tudják, de a belőle készült ételek évszázadokon át Magyarország lakosságának egyik legalapvetőbb táplálékforrását jelentették.

A kölest Európában és Ázsiában legalább hatezer éve fogyasztják. Minden bizonnyal már az ókori mezopotámiai földművesek is termesztették, az ókori görögöknek és rómaiaknak köszönhetően pedig idővel az egész kontinensen elterjedt. Több száz fajtája ismert, ezek közül a hazai termőföldeken a termesztett köles két típusával találkozhatunk. A rövid termesztési idejű, általában szeptember elején beérő gabonafélét nemcsak az élelmiszeripar használja fel. Állatok takarmányozására és szeszfőzésre is egyaránt alkalmas.

A honfoglalástól a 20. századig

A kölesből készült kása a honfoglalás idejétől egészen a 17. század végéig a teljes magyar társadalomban elterjedt élelmiszer volt. Ez számított ugyanis az egyik legolcsóbb és legtáplálóbb élelemnek, amit ráadásul szinte bármilyen szezonális alapanyaggal lehetett kombinálni. Általában vízben vagy tejben főzték, disznótor idején zsírral vagy szalonnával egészítették ki, nyáron pedig zöldségeket és gyümölcsöket is adtak hozzá.

Ahogy azonban a 18. században elterjedt a kukoricatermesztés, úgy vált a köles fokozatosan az arató napszámosok lenézett eledelévé. A finomlisztből és tojásból készített házi tészták hétköznapivá válása és a külföldről beáramló ételek megjelenése tovább színesítette a magyar gasztronómiát, miközben a köles lassan, de biztosan a feledés homályába merült. A 20. század végén szinte már csak takarmánynak használtuk.

A köles egy valódi B-vitaminbomba

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Adhya (@auraartofhealthyliving) által megosztott bejegyzés

Manapság viszont ismét kezd divatba jönni a kölesfogyasztás. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy továbbra is ez az egyik legmegfizethetőbb gluténmentes gabonaféle. Ráadásul az egészségre gyakorolt jótékony hatásai túlmutatnak ezen tulajdonságán. Amellett, hogy lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, magas a fehérjetartalma is, valamint rengeteg vitamin (B1-, B2-, B6-, B17-) és ásványi anyag (például vas, cink és magnézium) is van benne. Magas rosttartalma miatt kifejezetten ajánlott azoknak, akik valamilyen gasztroenterológiai eredetű betegségben szenvednek. Lúgosító hatásának köszönhetően gyomorsavpanaszok esetén is érdemes fogyasztani, és egyéb gyulladásos betegségekre is jó hatással lehet.

Ne féljünk tőle!

Ha még újdonság számunkra a köles, akkor se féljünk tőle. Rendkívül egyszerű az elkészítése, cserébe szinte bármilyen fogáshoz hozzáadhatjuk. Ha köretként fogyasztanánk, a rizsfőzéshez nagyon hasonlóan pároljuk meg. A Hello Vidék azt tanácsolja, mérjünk ki egy bögre kölest és mossuk át alaposan, hogy megszabaduljunk az esetleges szennyeződésektől. Ezután tegyük egy fazékba és öntsük fel három bögrényi vízzel, amit tetszés szerint sózzunk és fűszerezzünk. Főzzük forrástól számítva 10-15 percen keresztül. Ha ez letelt, vegyük le a tűzről és hagyjuk lefedve, hogy az összes vizet magába szívhassa.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Nitya Hegde (@finefettlecookerys) által megosztott bejegyzés

Persze a kölest nem csak vízben főzhetjük meg, hanem tejben vagy valamilyen növényi italban is, ha például „tejbekölest”, vagy valamilyen desszertet készítenénk belőle. Jó tulajdonsága, hogy ha sokáig főzzük, a szemek szétnyílnak, és pergős köret helyett egybefüggő masszát kapunk. Ebben az állagban könnyedén használhatjuk például töltött paprika vagy töltött karalábé töltelékeként, de gombócot is gyúrhatunk belőle, ami kiváló levesbetét lehet. A rakott egytálételekhez is nagyon jól passzol, a rizshez hasonlóan összesüthetjük hússal vagy zöldségekkel.

Chia helyett köles

Végezetül természetesen édességekhez is nyugodt szívvel felhasználhatjuk: egy kis citrommal összekeverve a köles lényegében úgy működik, mint a vegán túró. Darabos textúrájának köszönhetően nagyon jól passzol különféle tejmentes desszertekhez. Tápláló reggeli kölespudingot is készíthetünk belőle a chiapuding vagy a tápiókapuding mintájára, de magvakkal, joghurttal vagy gyümölccsel kiegészítve is nagyon jó energia- és vitaminforrás a nap elején.

Címlapfotó: Mariana Medvedeva / Unsplash