Magyarországot is meghódítja az ital, ami fából készül!

2025. április 26.

Újradefiniálja az alkoholmentes italok világát az olasz FERAL botanikus ital, ami immár Magyarországon is elérhető.

A botanikus ital természetes alapanyagok felhasználásával készülő, gyümölcsökkel, fűszernövényekkel ízesített fermentált ital. Legközelebbi rokona a kombucha, de nem egyezik vele. A kombuchánál tea az alapanyag és csak egy bizonyos élesztőtörzset használnak az erjesztéshez. A botanikus italok esetében szélesebb skálán mozognak a készítők, bátran kísérleteznek. A FERAL esetében például egy Olaszországban élő fiatalokból álló csapat úgy döntött: teljesen új lapot nyit a botanikus italok és úgy általában az alkoholmentes italok történetében. A céljuk az volt, hogy azok is teljes értékű gasztronómiai élményben részesüljenek, akik egészségi okból, életmódváltás miatt vagy egyszerűen csak kíváncsiságból választják az alkoholmentességet. És mivel lehetne merészebbet kezdeni, mint a céklával?

feral
Fotó: Casa Rinaldi

A céklát Magyarországon még mindig első sorban savanyúságként fogyasztjuk a főétel mellé. A FERAL esetében azonban a cékla a főszereplő.  Nem rejtegetik, hanem ünneplik: fermentálják, majd gondosan válogatott gyógynövényekkel, fűszerekkel, gyökerekkel és fákkal (ezek áztatásával) gazdagítják, hogy megszülessen egy új ízdimenzió. A végeredmény? Egy korty mély, földes, fűszeres varázslat, amit egyetlen klasszikus ital sem tud visszaadni.

A név sem véletlen. A „feral” jelentése „visszatérni a vadonba, a szelídből újra vadnak lenni”. Ez az ital nem simul be – kilóg, kíváncsiskodik, felfedez. A FERAL azokhoz szól, akik nem félnek új élmények felé nyitni, akik keresik a különlegeset.

feral
Fotó: Casa Rinaldi

A FERAL jelenleg négy különböző változatban kóstolható meg, mindegyik más hangulathoz illik, más élményt, nyújt.

N°1: Fermentált fehér céklaital komlóval és szecsuáni borssal. Könnyed, üde aperitif. Közösségi pillanatokhoz, első kortyra szerelem. Párosítsd mozzarellával és szardellával.

N°2: Fermentált fehér céklaital gyömbérrel, szegfűborssal és borókabogyóval. Fűszeres és mély, egzotikus karakter. Garnélás curry rizottóval igazi gasztronómiai tűzijáték.

N°3: Fermentált vörös céklaital vadáfonyával, tölggyel, fekete borssal és kakukkfűvel. Lassú ételek, hosszú esték tökéletes kísérője. Komplex, erőteljes, mégis elegáns.

N°4: Fermentált vörös céklaital vadáfonyával, levendulával és borókabogyóval. A sajtkedvelők kedvence. Tanninban gazdag, struktúrált ital, amely félkemény sajtokkal alkot páratlan párost.

A FERAL nem csak egy ital – útkeresés, és egy kicsit forradalom is egyben. Nem próbál „alkoholmentes bornak” vagy „felnőtt szörpnek” tűnni. Egy új irányt jelöl ki, amely a természethez, az ösztönökhöz és a valódi ízélményekhez vezet vissza. Ahogy a mottójukban is szerepel: a természet tiszta ereje!

feral
Fotó: Casa Rinaldi

Címlapfotó: Casa Rinaldi