Most tárazzunk be: 3 élelmiszer, amiből hiány lesz 2024-ben

2023. december 27.

A legrosszabb forgatókönyv szerint akár teljesen el is tűnhetnek a boltok polcairól egyes fontos élelmiszereink .

Számos Magyarországon alapvetőnek számító élelmiszer előállítása és forgalmazása került veszélybe különböző okokból az elmúlt időszakban. Az alábbi három esetében komoly gondok lehetnek az ellátási lánccal 2024-ben.

Fűszerek

Vietnámban és Indiában már most komoly hatásai vannak a klímaváltozásnak. Mivel számos fűszerből (fahéj, bors, szerecsendió) elsősorban ők látják el a világot, könnyen előfordulhat, hogy meg fogjuk érezni a változást. Érdemes tehát biztosra menni és legközelebbi vásárlásánál a szokásosnál valamivel többet venni a fűszerekből.

Tengeri étkek

Klímaváltozás, túlhalászás, vízszennyezés. Ezek mind kedvezőtlen irányba befolyásolják a tengerek halállományát. Ráadásul 2024-ben is fokozottan velünk lesznek. Jó hír: a tengeri halak kiválthatók finom balatoni halakkal (ITT kapható) vagy például magyar pisztránggal (ITT kapható).

Friss zöldség gyümölcs

Nemrég írtunk róla, hamarosan valószínűleg búcsút mondhatunk egyik kedvenc magyar gyümölcsünknek, valamint a karácsony és a húsvét egyik legfontosabb alapanyagának. A klímaváltozás mellett itt szerepet játszik a munkaerőhiány és az energiaárak megnövekedése is. Utóbbi miatt az importra se nagyon számítsunk, mert a szállítási költségek megnövekedése miatt vagy el sem indulnak a helyettesítő importáruk Magyarországra, vagy mire megérkeznek, nagyon megdrágulnak.

Címlapfotó: John Cameron / Unsplash