Mi a különbség a cognac és az armagnac között?

2024. február 15.

Tél végi fagyokhoz, vacsora utáni kortyolgatáshoz testet-lelket átmelegítő nemes italokat ajánlunk.

Februári tesztünk főszereplőinek a két leghíresebb francia párlatot, azaz a cognacot és az armagnac-ot választottuk. Mindkét stílusnak megvan a saját rajongótábora, átjárás a kettő között nemigen van. Magyarországon a cognac talán közismertebb, éppen ezért is nagyobb sikk egyesek szerint armagnacot kortyolgatni. A másik oldal viszont úgy véli, a cognac a legjobb dolog, ami a szőlővel történhet; a lepárlás és az érlelés mesterműve, illatok és ízek végtelen kavalkádja.

Mi az armagnac?

Armagnac-nak kizárólag azokat a borpárlatokat nevezhetjük, amelyek a délnyugat-franciaországi Gascogne régióból származnak, három területről, melyek: Bas-Armagnac, Ténaréze és Haut-Armagnac. A több mint 15.000 hektár szőlőültetvényen baco, folle blanche, colombard és ugni blanc fajtákkal foglalkoznak. Valószínű, hogy a mórok találmánya, de a XIV. század óta már Franciaországban készítik, folyamatos, egylépcsős lepárlással, amelynek eredményeként a cognacoknál erőteljesebb ízű és aromájú, sokak szerint robusztusabb, tömény párlat születik.

A cognac és az armagnac közötti különbségeket leginkább a származás hely és a lepárlás módja határozza meg, de fontos az érlelés is: az armagnachoz gascogne-i tölgyből készül a hordó. A fogyasztó szempontjából viszont jó tudni, hogy egy különleges vagy ritka évjáratú armagnac jóval olcsóbban elérhető, mint egy hasonlóan kivételes cognac. Az alacsonyabb árfekvés alighanem azért alakult így a világtörténelem során, mert Gascogne kikötő híján kevésbé hatékonyan tudta értékesíteni portékáját, mint Cognac.

Mi a cognac?

Bordeaux-tól északra található Cognac borvidéke, amely a tengeri kikötő miatt hamar ismertté vált, és a hollandok kedvence lett. Az írásos források szerint már a XVI. században lepárolták a bort, hogy minél gazdaságosabban szállítsák a tengeren túlra. Kezdetben csak az volt a cél, hogy az ilyen módon besűrített bort célba érkezvén újra visszahígítsák. De közben rájöttek, hogy a borpárlat (különösen hordós érlelés után) egészen különleges finomsággá nemesült. Cognac vidéke hat régióra oszlik: Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fins Bois, Bon Bois és Bois Ordinare. A champagne szónak itt nem sok köze van a Champagne vidékhez és az ott készülő pezsgőhöz. Csak annyi, hogy a szó eredendően mészköves talajt jelent, ami Champagne-ban és Cognacban is megtalálható.

A cognac elnevezést csak az itt készülő borpárlatokra lehet használni, ha készítésükkor minden szabályt betartottak: az engedélyezett szőlőfajtákból készült az alapbor, kétszer párolták le rézüstben, és legalább két évig érlelték francia tölgyfa hordóban.

A Vince Magazin 2024/2. februári lapszámában cognacokat és armagnacokat teszteltünk. Részletes leírás, szakértői ajánlások a magazin aktuális lapszámában.

Címlapfotó: White Field Photo/Unsplash