A tészta, amit utálnak a séfek
Nagyon finom, sokoldalúan használható tészta, a tökéletes élményhez viszont be kell tartani pár egyszerű szabályt.
Létezik egy tésztafajta, aminek felhasználásától rengetegen ódzkodnak. A capellini valóban másképp viselkedik, mint a többi hagyományos olasz tészta, ám elég néhány trükköt ismernünk ahhoz, hogy soha többé ne fogjon ki rajtunk. A The Kitchn mutatta meg a minap, mit kell tudni a séfek rettegett tésztájáról.
A capellini vagy capelli d’angelo névre keresztelt tészta tükörfordításban angyalhajat jelent. Valójában nem sokban különbözik a cérnametélttől. Átmérője kevesebb mint 1 milliméter, a boltokban pedig jellemzően fészekhez hasonlító formába csomagolva kapható. Tökéletes ebéd vagy vacsora készülhet belőle, akár egy könnyed szósszal, de – akárcsak a cérnametélt – a levesekhez is kiválóan passzol. Nem érdemes viszont nehéz, sűrű szósszal keverni, arra inkább a spagettit használjuk.
A capellini egyik nagy vonzereje, hogy elvileg mindössze pár perc alatt elkészíthető. Ez csábítóan hangzik ahhoz a 10-12 perchez képest, amennyit egy hagyományos tészta igényel, a kellő figyelem hiányában mégis pillanatok alatt oda lehet az öröm. Hogy ezt elkerüljük, az alábbiakat érdemes szem előtt tartani.
Ne főzzük meg teljesen
Mivel hamar túlfő, vegyük le kicsit hamarabb (nagyjából 30 másodperccel a doboz útmutatóján feltüntetett főzési idő előtt) a tűzhelyről és hagyjuk lehűlni. Már ezzel az egyszerű trükkel sokkal közelebb kerülünk a tökéletes élményhez.
Fontos a megfelelő szósz
Tartalmasabb szószokkal nem működik a capellini. Semmiképp se kombináljuk például bolognaival vagy carbonarával. Ehelyett ízesítsük bazsalikomos pestóval (melynek receptje ide kattintva található), vagy vajas, fehérboros szósszal. De az is elég, ha lelocsoljuk olívaolajjal és megszórjuk parmezánnal.
Ne pirítsuk oda
Mivel szó szerint percek alatt megfő, várjuk meg, míg teljesen elkészül a szósz is, és csak akkor forgassuk össze vele a serpenyőben. Ez azért fontos, mert a plusz hőtől tönkremehet a capellini.
Figyeljünk az adagokra
Vékony állaga miatt nem bírja jól az újramelegítést. Ezért ha tehetjük, csak annyit főzzünk belőle, amennyit rögtön el is fogyasztunk.
Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Karolina Kołodziejczak / Unsplash