Szakember 5 tanácsa a tökéletes hideg kávé elkészítéséhez

2022. december 31.

A hideg kávé elkészítése egyszerű, az igazán jó hideg kávé elkészítése egy kicsit komplikáltabb. Tényleg csak egy kicsit, ha betartunk 5 szabályt.

A hideg kávé, vagy más néven cold brew (nem összetévesztendő a jege kávéval!), leginkább a filterkávékhoz hasonlít. A különbség annyi, hogy forró víz helyett hideggel készül, a végeredmény pedig egy selymesebb íz. De mi a titka?

Ugyan a hideg kávéra leginkább nyári italként tekintünk, de kár lenne szezonális frissítőnek beskatulyázni. A téli időszakban szintén jól tud esni például egy forró reggeli fürdő után. És akkor is tökéletes választás, ha egy kis változatosságra vágyunk. Nem mellesleg: a reggeli koffeintartalmunkat egy kicsit „nyáriasíthatjuk” a tél beköszöntével.

Hogyan készül a hideg kávé?

A cold brew elkészítése nem nagy tudomány (még kávéfőző se kell hozzá). A végeredmény viszont annál finomabb (és erősebb). Íme a legegyszerűbb mód: az őrölt kávét öntsük bele egy nagy edény vízbe. Nagyjából 230 ml vízre jusson 30 gramm őrölt kávé. Ezt tegyük be a hűtőbe, és várjunk 18-24 órát, hogy a kávé kiadja az erejét – keserűség nélkül. A várakozási idő után szűrjük le, majd tegyük tiszta, jól zárható tárolóba és tartsuk a hűtőbe.

5 jó tanács

A Lifehacker cikke mutatta be, hogyan készül a tökéletes hideg kávé. Ugyan mindenkinek megvan a személyes preferenciája, de vannak bizonyos szabályok, amik általában segítenek a jobb minőségű eredmény elérésében.

A lap újságírója ezért rögtön egy profi tanácsát kérte ki. Cheryl Giles a kávégépekre specializálódott De’Longhi terméktanácsadója öt pontban foglalta össze, mi kell ahhoz, hogy tökéletes hideg kávét készíthessünk.

  1. Válasszuk ki a kedvenc babunkat, amiből aztán a hideg kávét el akarjuk készíteni.  Ha nincs ilyen, Giles a világos és közepes pörkölésű keveréket ajánlja, de ez leginkább a saját ízlésünkön és preferenciánkon múlik. Ha sikerült kiválasztani a babokat, tartsuk őket frissen egy légmentesen záródó edényben, hűvös, száraz és sötét helyen.
  2. A cold brew íze nagyban függ a felhasznált víz minőségétől. Giles szerint érdemes jó ízű, szűrt vizet használni, ami se nem túl lágy, se nem túl kemény. A megfelelő mennyiségű ásványi anyag segít optimalizálni a víz ízét, ez pedig fokozza a kávé aromáját.
  3. Ha modernebb kávéfőzőnk van, a kávébab őrlési és adagolási beállításainak segítségével a gépünk alkalmazkodhat a személyes ízlésünkhöz, hogy tökéletes hideg kávét kapjunk. Itt nem a tökéletes kávé elkészítéséről van szó, csupán arról, hogy számunkra mi a legfinomabb opció.
  4. Tisztítsuk meg a gépünket két használat között, hogy a lehető legjobb ízt kapjuk
  5. Legyünk kreatívak a mixeléssel: bátran keverjük össze a cold brew-t különböző szirupokkal vagy jégkrémmel, esetleg használjuk fel egy finom koktélban vagy alkoholmentes koktélban. Klasszikusan olyan italról van szó, amit sokféleképpen élvezhetünk.

Szerző: Pál Gábor
Címlapfotó: Rinck Content Studio / Unsplash