Vince Magazin: augusztusi lapajánló

2023. augusztus 10.

A jövőt a fenntartható helyek írják: legyen szó borászatokról, vendéglátóhelyekről, vagy akár komplett borvidékekről. Mindháromra mutatunk példát augusztusi lapszámunkban.

Augusztusban a fenntarthatóságé a főszerep: tesztszekciónkban természetes borokat teszteltünk. Ezzel kapcsolatosan nem megyünk el egy kis edukáció mellett sem: mutatjuk mit is jelent az organikus, biodinamikus vagy natúr kifejezés. A sógoroknál persze minden zöldebb: úgyhogy két borvidéket is közelebb hozunk olvasóinkhoz. Gasztronómia rovatunkban körbejárjuk a farm to table koncepciót, vendégszerzőnk pedig azeri élményeit meséli el. Pincelátogatás rovatban bemutatjuk a csobánci Illés Borászatot, és nem hagyjuk ki az ilyentájt szokásos Borfesztivál mellékletünket sem.

Fenntartható borászkodás

három palack bor a szőlőben
Fotó: Talabér Géza/Vince Magazin

Augusztusi lapszámunk tesztszekciója 2020 nyara után másodjára a fenntartható boroké és készítőié. Romsics László állandó szakmai tanácsadónk véleménye szerint ez a kategória sokat fejlődött két év alatt, listázzuk is a kedvenceinket. Biodinamikus, natúr vagy organikus: mit jelentenek a kifejezések, és miért van rájuk szükség? Juhász Annamária vendégszerzőnk ered a kérdés nyomába.

Fenntartható példák külföldről

lovaskocsi halad el egy épület előtt a fenntartható Bécsben
Fotó: Sandro Gonzalez/Unsplash

Ausztria mindig bezzegország: most is így van ez. Két borvidéket is mutatunk: fókuszunkban Wachau és Bécs borai. Igen, ez utóbbi város ugyanis nemcsak város, hanem egy komplett borvidék is. Főszerkesztőnk eredt nyomába a Bécs szőlőskertjeiben termelt boroknak, míg Konkoly Mihány vendégszerzőnk a wachaui bortavasz legkiválóbb tételeit listázza.

Itthon, édes otthon

egy kéz fenntartható forrásból származó bort tölt Csobáncon
Fotó: Hirling Bálint/Vince Magazin

Budapestnek sem kell szerénykednie, ha városi borkészítésről van szó: Jókai egykori kertjében ma is folyik szőlőtermesztés, és idén már lesz Budapest bora is! Hogy miből? Érdemes fellapozni magazinunkat, eláruljuk!

Könnyű azt hinni, hogy már hallottunk az Illés Borászatról, azonban ezen a néven a legújabbról még valószínű nem! A Csobánc-hegy lábánál érdemes őket keresni, és közelebbi ismeretséget kötni az ökológiai szőlőművelésből származó olaszaikkal. A félig-meddig Svédországból származó házaspár számára a fenntartható életmód a mindennapok része, és ezt igyekeznek a pince körül is megvalósítani. Legyen szó borokról, vagy éppen vizespoharakról.

Farm to table

View this post on Instagram

A post shared by ISZKOR – Mályinka (@iszkor_malyinka)

Miért és kinek jó a farm to table koncepció és hogyan profitálunk belőle mi fogyasztók? Gasztro rovatunkban ez is kiderül, illetve mutatunk pár hazai példát. Ki és miért indult el ezen az úton, milyen borokat ajánlanak a nem mindennapi menüsorhoz: ennek járt utána szerzőnk, Bercely Judit.

Borfesztivál Melléklet

Tudjuk, igen, alig néhány napja kezdődött el a nyár, most pedig már az őszi borfesztiválra készülünk… Hozzuk a szokásos Budapest Borfesztivál mellékletet, ahol idén is lesz Gourmet Udvar, VinAgora stand, valamint először kerül megrendezésre a Sunday Brunch. A vendégországot idén egy fél kontinens jelenti: felsorakoznak Latin-Amerika borai.

Mindez, és még sok minden más a Vince Magazin augusztusi lapszámában. A magazin országszerte elérhető augusztus 11-től, vagy megrendelhető közvetlenül tőlünk, a kiadótól.