7 szőlőfajta, amiről talán még sosem hallottál, pedig itthon is készül belőle bor

2022. október 09.

Chiléből Villányba, Olaszországból a Badacsonyra. Ha ritka boros élményre vágysz, ezekből a fajtákból válogass!

A világon 10 ezer borszőlőfajtát tartanak nyilván, Magyarországon ebből 223 fajtát termesztenek. Az alábbi 7 szőlőfajta itthon kevéssé ismert, sok esetben egyetlen borászat foglalkozik vele. Mi most ezeket gyűjtöttük össze.

Carmenère

Főleg a merlot áfonyás, szilvás és erdei gyümölcsös illat- és ízjegyeit idéző, Chilében is meghonosodott szőlőfajta, sokszor azonban a merlot-nál rusztikusabb, „zöldebb” karakterű. Bora általában mély színű, zamatos, közepes tannin- és savtartalommal bíró. Legtöbbször házasításokban használják.

Ahol megkóstolhatod a borát: Maul Zsolt Pincészete (Villányi borvidék)

Chenin blanc

A Loire mente és Dél-Afrika fő szőlőfajtája. Frissen zöld almára, ringlóra hasonlít a Loire mentén, és körtére, trópusi gyümölcsökre Dél-Afrikában. Enyhe lanolinos, nedves gyapjús illat szinte minden borában felfedezhető. Magas, sokszor éles savtartalmú bort ad, borvidéktől függően némi mineralitással vagy földes jeggyel.

Ahol megkóstolhatod a borát: Bencze Családi Birtok (Badacsonyi borvidék)

Gamay

Burgundia és azon belül is Beaujolais fő fajtája. Színe bíbor, illata sokszor frissen zúzott piros gyümölcsökre vagy körtére, banánra hasonlít, néha visszafogott borsossággal. Korai fogyasztásra szánt könnyű bor alacsony tannintartalommal, de élénk, finom savakkal.

Ahol megkóstolhatod a borát: Nagygombos Borászat (Mátrai borvidék)

Sangiovese

Az olaszországi Chianti borvidék fő fajtája, de az újvilágban is sok helyen kísérleteznek már vele. Közepesen mély vagy mély rubinszínű vörösborokat lehet készíteni belőle. Illata a piros bogyós gyümölcsökre, sokszor a cseresznyére és a meggyre hasonlít. Tannintartalma és savtartalma jelentős, melyet sokszor követ az erősebb teákra jellemző kesernyés- húzós utóíz.

Ahol megkóstolhatod a borát: 2HA Szőlőbirtok és Pincészet (Badacsonyi borvidék)

​Semillon

Hírét a bordeaux-i Sauternes-nek köszönheti, itt az édes borok fő fajtája. Fiatalon meglehetősen jellegtelen, sokszor egy visszafogott sauvignon blanc-ra emlékeztet. Idővel nő a komplexitása és sárgabarackra, birsre hasonlít, melybe szinte mindig feltűnik egy lanolinos illatjegy. Jól alkalmazkodik a hordós érleléshez, savtartalma alacsony, zamata krémes.

Ahol megkóstolhatod a borát: Katona Borház (Balatonboglári borvidék), Koczor Pincészet (Balatonfüred-Csopaki borvidék)

​Tempranillo

Spanyolország és Portugália egyik ismert fajtája, neve „korai”-t jelent, ami a többi kékszőlőfajtához képestviszonylag korai érésére utal. Míg a riojai borvidéken a tempranillo megnevezést használják, addig Alentejóban aragonez, Portugáliában pedig tinta roriz a neve. Mély rubinszínű, gazdag, telt és finoman fűszeres bort ad. Ízben selymes vagy bársonyos a textúrája, savai közepesek. Jól alkalmazkodik a kishordós érleléshez, bora hosszú éveken keresztül jól eltartható.

Ahol megkóstolhatod a borát: Dominium Pincészet (Mátrai borvidék)

​Viognier

Franciaországban, a Rhône-völgy felső szakaszán, a parányi Condrieu borvidéken honos, de Ausztráliában és Dél-Afrikában is próbálkoznak vele, és van már magyar viognier is. Illatában többnyire kajszibarack, narancshéj és friss virágok érezhetők, ízben telt, gazdag. Sokszor olajos textúráju, savtartalma alacsony.

Ahol megkóstolhatod a borát: Gróf Buttler (Egri borvidék)

Címlapfotó: Howard Bouchevereau / Unsplash