97 pontot kapott a 100-ból a magyar pezsgő a világ legtekintélyesebb borversenyén
A világ legtekintélyesebb és legbefolyásosabb bor- és pezsgőversenyén, a Decanter World Wine Awardon kapott 97 pontot a magyar pezsgő.
2025-ben 22. alkalommal rendezték meg a világ legtekintélyesebb és legbefolyásosabb bor- és pezsgőversenyét, a Decanter World Wine Awards-ot. Most először szerepeltek nem Champagne-ból származó magnum pezsgők is, és rögtön hatalmas magyar sikerről számolhatunk be.
2025. június 18-án hirdették ki a Decanter World Wine Awards (DWWA), a világ legnagyobb borversenyének eredményeit. Ebben az évben 57 országból neveztek tételeket, melyek elbírálására majd 250 borszakértő gyűlt össze Londonban, köztük 72 Master of Wine és 22 Master Sommelier.
Magyarország ismét remekelt, hiszen a tekintélyes zsűri összesen 3 platina-, 16 arany-, 63 ezüst- és 70 bronzérmet osztott ki a hazánkból érkező tételek között. Platinaérmet kapott a Béres Borbirtok 2017-es 6 puttonyos Aszúja, a Grand Tokaj 2013-as Amphora Eszenciája és a Kreinbacher Birtok Brut Classic Magnum 2019 pezsgője.
A rendkívül szigorú szabályok szerint folyó zsűrizés alapján kizárólag 95 pont felett adnak aranyérmet, míg platina díjjal az aranyérmeseket újrakóstolva jutalmazzák a legkiválóbb tételeket (97-100 pont).
Nemcsak champagne lehet kiemelkedő magnumban
A Kreinbacher Birtok a kezdetektől prioritásnak tekinti a fogyasztói edukációt és hosszú évek óta elkötelezett híve, szószólója a magnum-hatásnak. De mi is a magnum-hatás?
A méthode traditionnelle pezsgők esetében a másfél literes magnum palack nem kizárólag mennyiségi többletet jelent. Nem hasonlítható például a nagyüveges üdítőkhöz, melyeknél a minőség ugyanaz, csak nagyobb kiszerelésben jóval olcsóbban kapjuk. Sőt, ebben az esetben éppen fordítva működik: a magnum minőségben és árban is magasabb pozíciót mutat, mint a normál palack.
A magnum palackba töltött pezsgők fejlődése lassabb, általában legalább 12 hónappal többet töltenek finomseprőn, mint a normál palackok. Ezzel együtt a hosszabb érlelési idő után is őrzik frissességüket, aromáik még gazdagabbak és egészen lágy, selymes lesz a hab. A magnumok magasabb ára ezeket tükrözi vissza: a hosszabb érlelést, a különleges érlelési jegyeket, mélyebb illat-és ízélményt, a jól eltarthatóságot és az egyedi élményt.
Idén végre változott a DWWA versenykiírása. Lehetővé vált, hogy nemcsak Champagne-ból származó pezsgőkből is lehessen magnum palackot nevezni a versenyre. A Brut Classic Magnum 2019 rögtön platinaérmet hozott. Ez azt jelenti, hogy a versenyen adott legmagasabb pontszámot, 97 pontot érve el a világ 137 legjobbja közé választották.
A furmint, chardonnay, pinot noir és pinot blanc házasítával készült és négy évig finomseprőn tartott pezsgő illatában – a DWWA bírálói szerint – citromkrém és piros alma találkozik a pirított kaláccsal és dióval, amit a sós mineralitás követ. Finom buborékok, lágy hab, vibráló savak és hosszú lecsengés jellemzi.
A Kreinbacher Birtok örömét csak tetézte, hogy emellett a Prestige Brut – a tavalyi eredményét megismételve – ismét aranyérmet kapott, bizonyítva ezzel folyamatos kiemelkedő minőségét.
Az alapsor csúcsának szánt pezsgő nevében is képviseli kiemelt státuszát. Klasszikus Champagne-i blanc de blancs stílusú pezsgőnek szánták, olyan értékeket szem előtt tartva, mint a struktúra, komplexitás és elegancia.
A DWWA jellemzésében a furmint- chardonnay házasításból született Prestige Brut mesésen elegáns és hosszú, vajas kekszes és pirított diós aromákkal, melyeket izgalmas savak és krémes buborékok hangsúlyoznak.
Címlapfotó: Pavelis / Shutterstock