Szenzáció! A világ borainak legjobb 1 százalékába választottak egy magyar bort
A világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású nemzetközi borversenyén 17 ezer tétel közül választották ki a magyar bort.
Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét. A Decanter World Wine Awards-ra 57 országból érkeztek borok: mintegy 17 ezer tételt értékelt vakon a 248 szakértőből álló zsűri, köztük 72 Master of Wine és 22 Master Sommelier. A Grand Tokaj Amforában Érlelt Tokaji Eszencia 2013 a grandiózus mezőny élvonalában végzett: 97 ponttal a beküldött tételek mindössze 0,81%-át kitevő platinaérmesek között szerepelt. Magyarország összesen három platinaéremre és 16 aranyéremre lehet büszke. A Tokaji borvidék kivételes adottságait mutatja, hogy az eszencia mellett az aszúkat és száraz furmintokat is díjazták.
A Decanter World Wine Awards 2025-re 35 ország neves borszakértői gyűltek össze Londonban. A többfordulós zsűrizési folyamatban a 95 pont feletti borok jutottak tovább, a bírálat végére a világ minden pontjáról érkező, 17 ezer nevezésből mindössze 50 ’Best in Show’, 137 platina- és 732 aranyérem született.
A Decanter által frissen publikált eredmények alapján Magyarország három platinát, 16 aranyérmet, emellett 63 ezüstöt és 70 bronzot szerzett. A regionális zsűripanelt dr. Caroline Gilby Master of Wine, a régió specialistája, Wojciech Bońkowski lengyel Master of Wine és Simon J. Woolf együtt vezették. A három hazai platinaérem tükrözi, hogy a tokaji eszencia és az aszú páratlan kvalitásokkal bír, ahogy platinát kapott a somlói Kreinbacher Birtok Brut Classic Magnum 2019 tradicionális pezsgője is. Szintén izgalmas hír, hogy az aranyérmes tokaji borok között ezúttal többségben voltak a száraz furmintok!
A platinaérmes eszencia egyetlen szóban: TOKAJ

Rendkívüli eredmény, hogy a Grand Tokaj Terroir Selection Amforában Érlelt Tokaji Eszencia 2013, amely az első amforában érlelt eszencia a borászat történetében, 97 ponttal emelkedett az élmezőnybe. A zsűri „folyékony aranyként” jellemezte, kiemelve a telt édességérzet és lélegzetelállító savak egyensúlyát, vibrálását. Ez a magas pontszám és az újabb nemzetközi elismerés a Grand Tokaj szakmaiságán túl a Tokaji borvidék adottságainak és szőlőfajtáinak, az aszúszemek és az évjárat csodájának, a tradícióknak és a 10 éven át tartó amforás érlelésnek is szól.
„Olyan pillanat ez, amire sokáig emlékezni fogunk, épp, mint az a nyári nap 2024-ben, amikor 10 év után megbontottuk az első kőagyag amforát a Szegi pincében” – fogadta a hírt Áts Károly, a Grand Tokaj főborásza. A 125 literes Légli amforába anno a borvidék legértékesebb mustja került: eszencia egy kivételes aszú évjáratból, 2013-ból. „Ennyi év után meglepő volt, mennyire friss és üde ez az eszencia”, mesélt első benyomásáról a főborász. Most a DWWA zsűri is igazolta a tézist: az amforában mindig üdébb, mindig gyümölcsösebb lesz a végeredmény, mint egy hordóban. Az érlelési idő alatt egészen más személyisége alakulhatott ki ugyanannak a bornak, és hihetetlen komplexitásban mutatja meg a borvidék minden szépségét.
A Grand Tokaj emellett a Terroir Selection 5 Puttonyos Aszú 2019-es évjáratával ezüstöt, két dűlős furmintjával pedig egy-egy bronzérmet is kapott.
A tokaji eszenciáról
Már egy dűlős aszú is a legtisztább, koncentrált szimbóluma a termőhelynek, hiszen az aszúszemekben a sav, a cukor és az aromák is koncentrálódnak. Azonban hátra van még egy dimenzió: egy mázsa szőlőből mindössze 5-7 liter eszencia csöpög le a saját súlyánál fogva – ettől lesz az eszencia végtelenül koncentrált.
„Napfény. Tokaj. Az emberek gondos, fáradtságos munkája. A Bodrog és a Tisza köze. Zempléni-hegység. A fajtáink. A Szegi Pince. Ebben minden benne van. Ezt egy életben egyszer mindenkinek meg kell kóstolnia” – árulta el a siker receptjét Áts Károly.
A Terroir Selection Amphora Aged Eszencia 2013 alapanyagát botritizált aszúszemek adták, Furmint, Hárslevelű, Sárgamuskotály, Zéta, Kabar és Kövérszőlő fajtákból. Természetes maradékcukor tartalma 550 g/l, 16 gramm/liter sav- és mindössze 2,5% alkoholtartalommal.
Ásványi anyagokban, cukorban és az aszúszemre jellemző különleges aromákban, zamatokban gazdag. Aranyló borostyán szín, sűrű és krémes, olajos textúra. Intenzív, tiszta gyümölcsösség jellemzi, végtelenül gazdag botritiszes jegyekkel.
Címlapfotó: Moritz Kindler / Unsplash