96 pontot kapott egy „nem létező” magyar bor a világ egyik legnagyobb versenyén

2023. május 22.

Londonban egy olyan fajtával nyert a pincészet aranyérmet, amiből egyedüliként készít bort a borvidékükön.

Május közepén megérkeztek a világ egyik legnagyobb borversenyének, a londoni International Wine Challenge-nek (IWC) az eredményei. A megmérettetés dimenzióit jól érzékelteti, hogy például száraz fehérborból is mintegy 3500 különböző tétel került a nemzetközi zsűri poharába.

A bírák szigorát mutatja, hogy az említett 3500 tétel közül 100-ból 97 pontra értékelték a legjobbakat. Összesen 3 tétel kapott ilyen magas pontszámot, további 16 szerzett még 96 pontot. Öröm és egyben meglepetés, hogy utóbbi csoportban helyett kapott a pannonhalmi TóthBorbirtok 2021-es Kódex Furmintja. A furminttal nemrégiben egyszer már nagyot „gurított” a fajtával a borvidéken egyedüliként foglalkozó pincészet. Pannonhalma 2023 áprilisában tartott borvidéki borversenyén nyerték el a legjobb fehérbor címet.

Nem csak Pannonhalma ért el kiugró sikert Londonban. Szintén 96 pontot szerzett az IWC-n a Grand Tokaj 5 Puttonyos Aszú 2017. A szintén kiváló 95 pontosra értékelte a zsűri Tornai Pincészet Somlói Top Selection Aranyhegy Juhfark 2020, a Pauleczki pincészet Tokaji Essencia 1995 és a Pauleczki pincészet Tokaji Muscat Lunel 5 puttonyos Aszú 2018 tételeket. Ez az öt magyar bor kapott aranyérmet, ezen kívül még kilenc magyar ezüst és hét bronzérem született. A teljes eredménylista ide kattintva olvasható el.

Címlapfotó: Thomas Martinsen / Unsplash