Szenzáció! 99 pontot kapott a 100-ból egy magyar bor az amerikai szaklaptól!

2022. december 24.

Kevés bor ért el olyan sikert a rangos nemzetközi borszaklap 1988 óta íródó történetében, mint most egy magyar bor.

A Wine Enthusiastet 1979-ben alapította két borszakértő. A New Yorki székhelyű vállalkozás hasonló nevű lapja 1988-ban indult. Az azóta eltelt időben a világ egyik legrangosabb borszakmai folyóiratává nőtte ki magát. Bizonyíték erre, hogy csak a nyomtatott változatot közel 1 millióan olvassák évente világszerte. Természetesen az azóta elindított online felületükön még magasabb számokat produkálnak.

Évente ezres nagyságrendben kerülnek borok a szerkesztőség tagjainak poharába. Ebből minden év végén összeállítanak egy 100-as listát az adott év kedvenceivel. 2022-ben sem volt ez másképp. Örömteli hír, hogy egy magyar bor is felkerült a 100-as listára. Ráadásul nem is akármilyen eredménnyel!

A Royal Tokaji Szent Tamás Aszú 6 puttonyos 2017 a maximálisan elérhető 100-ból 99 pontot kapott! Pusztán a pontszám alapján még előkelőbb helyen végezhetett volna, a listán a szerkesztőség a szerkesztőség a 19. pozícióba sorolta. (Tulajdonképpen 2022 legjobb borának választották, mivel nem született 100 pontos értékelés az év során.)

Következzen a Wine Ethusiast méltató kóstolójegyzete, vagyis a magyarázat a 99 pontra: „Tokaj egyik leghíresebb dűlőjéből származik a bor. Világos borostyán szín, illatban lonc, frézia, viasz és méz. Intenzív és szép ízek a kortyban: őszibarack, méz és sárgabarack. Szépen elkészített, jó egyensúlyú bor édes lecsengéssel. Az ember alig várja az újabb és újabb kortyot. Már a csúcson van és 2050-ig ott is marad.”

Aki a teljes listát átböngészné, ide kattintva megteheti. Aki pedig a 99 pontos borászattal ünnepelné a karácsonyt, de egy kicsit kedvezőbb áru édes bort választana tőlük, annak ezt a Vince Magazin tesztjén nagyon jól szerepelt szamorodnit ajánljuk.

Címlapfotó: Serhii Ivashchuk / Shutterstock