Próbáltad már a pálinkát sajttal? Tudod mi fog történni, ha kipróbálod?
Nem csak a sör és a bor párosítható remekül sajtokkal, hanem még a legikonikusabb párlatok is. Szakemberrel beszélgettünk a lehetőségek széles tárházáról.
Bor és sajt párosításokról már szinte minden kulináris kíváncsisággal rendelkező ember hallott. Arról viszont már kevesebben tudnak, hogy a sörökkel is mennyire fantasztikusan harmonizálnak a sajtok. Erről a témáról Vásárhelyi István sörgasztronómus beszélt nekünk bővebben, a vele készült beszélgetést itt olvashatod el. A szeszes italok és sajtok párosításáról azonban végképp nagyon kevés szó esik, így egy szakember segítségével most a legtökéletesebb párosítások nyomába eredetünk.
1. Vodka
A vodka nagyon jól párosul a különféle sajtokkal, ugyanis a párlat magas alkoholtartalma “átvágja” a sajt zsírosságát. Más szóval, az ital úgy működik, mint egy szájpadlás tisztító, így lehetővé teszi, hogy valóban élvezhető legyen a falat minden aromája. A klasszikus vodkákhoz jól passzolnak az olyan krémes sajtok, mint például brie – magyarázza a alcoholprofessor cikke.
Az ízesített vodka variációkkal szépen harmonizálnak a csípős sajtok, a citrusos ízvilágú vodkát pedig érdemes kipróbálni a gorgonzolával.
2. Gin
A sajt és a szeszes italok párosítása során szinte ugyanarra a stratégiára támaszkodhatsz, mint a bor vagy a sör párosítások esetében. Érdemes fontolóra venni például az ital és a sajt intenzitását. A ginben található gyógynövény aromák (boróka, citrusfélék héja, kardamom) a megfelelő sajttal fantasztikussá varázsolják az esti beszélgetéseket.
A fiatal kecskesajt, a camembert, a csípős sajtok és a limburger például tökéletesen passzolnak a borókából készült italhoz.
3. Scotch
Ha egy igazi kulináris utazásra vágysz, akkor nem hagyhatod ki a scotch-sajt párosítást.
Főleg azoknál a scotch whiskyknél, amiket sherry hordókban érleleltek. A hordók ugyanis bársonyos tanninokat, valamint gazdagabb ízélményt adnak whisky-hez.
De milyen sajtokhoz passzol a scotch? Meglepő lehet, de a skót párlat remekül harmonizál a sós ízvilágú feta sajtokkal és a határozott aromájú gorgonzolával. Ami pedig a füstösebb ízjegyekkel rendelkező skót whisky-ket illeti, az ő tökéletes párjuk lehet egy mennyei krémsajt, ez ugyanis kiegyensúlyozza az ital komplex ízvilágát. A bátrabbak még roqueforttal vagy füstölt goudával is párosíthatják az párlatot.
Petzold Attila, okleveles élelmiszermérnök és párlat szakértő szerint egy Orkney-szigetek-i mézes aromájú whisky, ami minimálisan tőzeges remekül tud harmonizálni egy közepes szerkezetű édeskés háttérrel rendelkező edami sajttal. De, akár egy Islay szigeteki whisky is tökéletesen működik a különbözőféle füstölt sajtokkal például a parenyicával. Egy karaván típusú sajt is jó pártja lehet az említett whisky-nek viszont előfordulhat, hogy az édeskésebb alap sajttal rendelkező karavánt “megöli” a párlat füstössége, így érdemesebb ezeket a komoly italokat hasonló kaliberű komoly füstölt sajtokkal párosítani.
Egy kifinomult párlat, kifinomult partnert kíván.
4. Egyéb whisk(e)y
A legjobb párosítás elérése érdekében kulcsfontosságú, hogy úgy válaszd ki a sajtot és a párlatot, hogy egyik se nyomja el a másikat.
A rozs whiskey-k borsos, fűszeres íze, például inkább a sósabb sajtokkal működik. A könnyedebb stílusú whisk(e)y-k lágy krémes sajtokat kívánnak, amik földes jegyekkel rendelkeznek. Az érlelt sajtok, mint például a kissé diós és sós ízű comte remekül harmonizál a Bourbon párlatokkal. De figyelemre méltó párosítás a Bourbon és az édeskés, krémes tehéntejes sajt kombinációja is. Továbbá, ahogy ebben a videóban is elhangzik, a whisk(e)y és sajt kombinációk azért is működnek annyira jól, mert sok esetben előhozzák és felerősítik egymás aromáit.
5. Rum
A rumokban rejlő édes édesség miatt érdemes ezeket a párlatokat az édesebb sajtokkal párosítani. Sőt, a gyümölcspasztával vagy szárított gyümölcsökkel megbolondított sajtok is remekül passzolnak az italhoz. Az arany rum és a gouda például tökéletesen működik együtt, mivel mindkettőnek van egy karamellás aromája.
Ezenfelül a kecske- és juhtejből készült sajtok is remekül megállják a helyüket egy pohár finom rum mellett.
6. Pálinka
A klasszikus gyümölcsös pálinkákhoz általában a könyedebb, fehér sajtok például a juhsajt és kecskesajt illenek, amik mellé fantasztikusan passzol a friss szőlő, alma vagy akár a körte szelet is. Továbbá egy érlelt törkölypálinka remekül harmonizál a zsírosabb sajtokkal. Természetesen kekszeket is párosíthatunk a kiválasztott párlat és a sajt mellé, de ilyenkor fontos arra figyelni, hogy egy harmadik résztvevő új elemeket, más ízeket hoz be a képbe – hívta fel a figyelmet Petzold Attila az ízek közötti harmónia fenntartására. Továbbá az is fontos, hogy mind az ital és a sajt a saját szervírozási hőmérsékleten legyen a fogyasztás időpontjában. A párlat például nem lehet túlságosan hideg, mert akkor lehűti a szájat, így nem fogjuk teljesen mértékben érezni az aromákat.
Petzold Attila továbbá hozzátette, hogy a Brill Pálinkaház gyakran rendez pálinka- és párlatkóstolós vacsorákat, így, aki érdeklődik a kulináris kalandok iránt annak mindenképpen érdemes részt vennie az egyik tematikus vacsorán.
Szerző: Dimashky-Korompai Tímea
Címlapfotó: barmalini / Shutterstock