Megdőlt egy tévhit! – laborban vizsgázott 22 itthon kapható rizsital

2023. június 30.

Azt vizsgálták, mi jut át a rizsitalokba a rizsben található számos károsanyagból, nehézfémből, növényvédőszerből.

Van, aki etikai-állatvédelmi okokból dönt úgy, hogy növényi „tejet” fogyaszt inkább, míg van, aki egészségügyi okokból kifolyólag. Míg másoknak egyszerűen csak ízlik. A vegán italok széles választékából a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) most az egyik legnépszerűbb fajtát vizsgálta meg közelebbről: a rizsitalt. A termékek nehézfém-, mikotoxin- és növényvédőszer-maradvány tartalmára voltak kíváncsiak, mert gyakran felmerülő téma, hogy ezek az italok tartalmazhatnak ilyesmit. 17 márka 22, magyar piacon elérhető rizsitalát tesztelték  laboratóriumban. Találtak-e olyat, amit jobb, ha nem fogyasztunk? A teszteredményekből kiderült.

A növényi italok egyre népszerűbb helyettesítői a tejtermékeknek. Bár nagyon változóan teljesítenek a környezeti hatások tekintetében, még azok is, amelyek a legtöbb földet igénylik és a legtöbb vizet fogyasztják, legalább ugyanolyan jól teljesítenek, vagy inkább jobbak, mint a tejtermékek – állítja Priera Panescu, a Good Food Institute (GFI) munkatársa. „A növényi italok kétségtelenül környezetbarátabb választásnak bizonyulnak” – mondja.

fehér rizs
Fotó: Łukasz Rawa / Unsplash

A rizsitalok gazdagok niacinban, B6-vitaminban, magnéziumban, vasban és rézben. A sok hasznos összetevő mellett kíváncsiak voltak a tesztelők, hogy találnak-e nehézfém-, mikotoxin- és növényvédőszer-maradványokat a termékekben. Mivel a rizs szempontjából a legkockázatosabb a nehézfémek közül a szervetlen arzén, de az Ázsiából importált rizsek közül sok tartalmaz kadmiumot is, ami leginkább a műtrágyából kerül a rizsekbe. Érdekes egyébként, hogy a nehézfém nagy része a rizs héjában gyűlik össze. Vagyis esetében más értelmet nyer a „Héjában van a vitamin”. így a rizs az a gabona, amit kivételesen érdemesebb lehet hántoltan fogyasztani – a barna rizs helyett tehát a fehéret. De vajon mi jut át a káros anyagokból a sokak által kedvelt rizsitalokba? Az eredménytáblázat önmagáért beszél:

Nehézfém tartalom

Az eredmények szerint mind a 22 rizsital arzén-, nikkel- és ólomtartalma az élelmiszerekre (alapanyagokra és/vagy a kész termékre) vonatkozó Európai Uniós határértékek alatt van, azaz biztonsággal fogyasztható.

Mikotoxinok

Akkreditált laboratóriumban vizsgálták 12 különböző mikotoxin kimutathatóságát a rizsitalokból. A jó hír ezzel kapcsolatban is az, hogy egyik termékben sem volt kimutatható egyik káros vegyület sem, vagyis az élelmiszerekre vonatkozó Európai Uniós határértékeknek megfelelnek.

Peszticidek

A 22 vizsgált termék közül 21 esetben nem volt kimutatható egyetlen peszticid sem az 566-ból. A Natrue rizsital ugyan két peszticidet tartalmazott mérhető mennyiségben, azonban a hivatalos határértékek tükrében aggodalomra ezek az mértékek sem adnak okot.

Melyik rizsital a legjobb?

Ez lett a Tudatos Vásárlók Egyesületének eddigi legunalmasabb tesztje az eredmények változatosságát tekintve, ami egyúttal a lehető legjobb hír! Ugyanis bátran állíthatjuk, a rizsitalok esetében, nem kell tartanunk veszélyes maradvány anyagoktól. Legalább is a tesztelt termékek esetében biztosan nem. Bátran nyúlhatunk tehát utánuk a boltok polcain!

Ami mégis szöget üthet a fejünkben az az, hogy a teszteredmények ismeretében miért  is fizetnénk az egyik termékért háromszor annyit, mint a másikért?  A tesztelt termékek 1 literre vonatkozó átlagáraimban ugyanis nagy volt a szórás, 500-1400 Ft között mozgott a tesztelés idején. Persze ott az ízvilág, és a bio minősítés, ami megérhet többet, de  meglepő módon több bio termék is olcsóbbnak bizonyult, mint más felkapott, nem bio termékek. Így tulajdonképpen nem is egy, hanem rögtön két tévhit is megdőlt. Egyrészt nem kell tartanunk a rizsitalok károsanyag-tartalmától, másrészt egy bio termék nem drágább, mint egy nem bio. Sőt.

A teljes teszt ingyenesen megtekinthető a TVE honlapján.

Címlapfotó: thehumbleco / Unsplash