Édes mint a cukor, de jóval egészségesebb – itthon is egyre többen használják

2025. május 04.

Kevesebb kalóriát és szénhidrátot tartalmaz, mint a nádcukor, viszont antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású.

Por formájában bioboltokban már nálunk is kapható a lucuma. Az amúgy itthon még egzotikumnak számító gyümölcsöt az inkák aranyának is szokták nevezni. A Dél-Amerikában őshonos gyümölcs belül élénk narancssárga színű, alakja hasonlít az avokádóéra. Ovális alakú, hegyes csúcsú, középen maggal. Íze karamellás, hasonlít az édesburgonyára, vaníliás beütéssel – olvasható a haszon.hu oldalon.

Mint írják, tápanyagban gazdag, tartalmaz vasat, kalciumot, különböző antioxidánsokat. Állagából adódóan leginkább port készítenek belőle, melyet Magyarországon is egyre több helyen megvásárolhatunk.

A friss tanulmány szerint a lucuma jelentős mennyiségű polifenolt, flavonoidot és karotinoidot tartalmaz, ezek pedig antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságaikról ismertek. Emellett a lucuma por rosttartalma segíti az emésztést, támogatja a bélrendszert.

A lucuma kevesebb kalóriát és szénhidrátot tartalmaz, mint a nádcukor, az agavészirup vagy a méz, de többet, mint például a stevia, a szukralóz vagy a szacharin. Cserébe rost- és antioxidánstartalma is magasabb az említett édesítőszerekénél.

A dietetikusok arra is felhívják a figyelmet, hogy cukorbetegeknek és inzulinrezisztenciával küzdőknek nem javasolják rendszeres fogyasztását, szénhidrát- és kalóriatartalma miatt.

Címlapfotó: Pavel Neznanov / Unsplash