A tökéletes otthoni tejhab titka: pár csepp ebből a hétköznapi folyadékból

2025. szeptember 30.

Csak egy apró trükkre van szükség, hogy otthon is átélhessük a tökéletes tejhab élményét.

Otthon sem álom többé a tökéletes tejhab a kávén. Ráadásul ehhez nem kell mást tennünk, mint egy teáskanál extra szűz olívaolajat adni a gőzölt tejhez – állítja a Hamu és Gyémánt legújabb cikke.

Az új divathullám követői szerint olívaolaj hozzáadásával a tej könnyebben habosíthatóvá válik, és olyan selymes mikrohab jön létre, amit profi baristák készítenek. Szintén nem elhanyagolható, hogy a kávé és az olívaolaj ízkombinációja is kifejezetten izgalmassá teszi ezt a hétköznapi italt.

A módszert alaposan le is tesztelték – írja az említett cikk. Az ötlet onnan jött, hogy a Serious Eats nevű oldal három munkatársa többféle módon próbálták reprodukálni a Starbucks Oleato nevű termékét, aminek éppen az a lényege, hogy olívaolajat kevernek a tejbe. Az egyik újságíró kézi tejhabosítóval, másikuk Nespresso-géppel és gőzpálcával, harmadikuk pedig apró elektromos habosítóval tesztelt. A recept mindegyiknél ugyanaz volt: forró, teljes tej egy teáskanál extra szűz olívaolajjal. Az összehasonlíthatóságért olaj nélküli is habosítottak egy adag tejet.

Az eredmények változatosra sikerültek. A kézi habosító és a Nespresso spirálos habverője több habot adott, mint az olaj nélküli változat, ugyanakkor lazább, nagyobb buborékokból állt össze, és kevésbé volt stabil. A turmixgépben és gőzpálca esetében a hab gyorsan összeesett és kesernyés ízek is előjöttek. A keserűséget a szakértők szerint az olajban található fenolok okozzák, amelyek nagy sebességű keveréskor kioldódnak a tejbe.

Az ízélmény is szórást mutatott: a legjobb mintákban a kávé és az olívaolaj párosítása megfelelő volt, a kevésbé sikeres próbálkozások viszont kifejezetten kellemetlennek bizonyultak. Többen a kávé tetején lebegő sárgás, zsíros rétegre panaszkodtak.

A végső ítélet? Az olívaolaj valóban képes megváltoztatni a tejhab minőségét, de kiszámíthatatlanul: bizonyos esetekben segít, máskor kifejezetten ront rajta. Ha valaki kísérletezni szeretne, érdemes kézi habosítóval vagy Nespresso géppel próbálkozni, míg a turmixgépet jobb kerülni. Ami pedig a mennyiséget illeti: egy teáskanálnál több olívaolajra biztosan nem lesz szükség.

Címlapfotó: József Szabó / Unsplash