Tizenkilencedszer is újjászületett Magyarország talán leghíresebb boroscímkéje

2023. október 17.

Minden évben egy diák tervezheti meg az új évjárat címkéjét. Az idei győztest szinte közfelkiáltással választotta ki a zsűri.

A Vylyan Bogyólé Magyarország egyik legizgalmasabb vörösbora. Kívül-belül. Maga a borkészítés is egy itthon még ritkaságnak számító technológiával történik a villányi pincészetnél. Az előkép e tekintetben világ leghíresebb újbora. A kíméletes bogyófeltárással készülő, emiatt rendkívül gyümölcsös francia Beaujolais Nouveau. Ami a franciáknak a gamay szőlőfajta, az a Vylyannak a fűszeres, karakteres, meleg tónusú, jó ivású zweigelt. A lényeg azonban ugyanaz, a gyümölcs érvényesülése. Így a „bogyólé”, ami a 2000-es évek elején még egy belső használatra szánt becenév volt a pincészetben, 2007-től már a hivatalos nagybetűs név lett.

két nő papírokat olvasnak
Debreczeni Mónika, a Vylyan társtulajdonosa (jobbra)
Fotó: Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet

Rendhagyó tartalomhoz rendhagyó dizájn dukál. A pincészet társtulajdonosa, a művészetszerető és -pártoló Debreczeni Mónika és csapata a kezdetektől mindig pályázaton választja ki az adott évi Bogyólé címkét. Kezdetben a „helyi erő” Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának és Pécsi Művészeti Gimnáziumnak a diákjai vehettek részt. Idővel aztán országossá bővült a pályázat. Idén, a sorrendben 19. kiíráson 12 magyarországi oktatási intézményből összesen 150 pályamű érkezett. A 2023-as pályázatban volt egy csavar: az év Pantone színének (Pantone 18-1750) dominánsan meg kellett jelennie a terven.

Vylyan Bogyólé 2023

Ahogy mindig, maga a kiválasztás idén is két lépcsőben zajlott. Az első fordulóban a felkért művészeti szakemberek, a Vylyan csapata és eme cikk szerzője online pontozott. Ez alapján kialakult a legjobb 50 mezőnye. Ennek tagjait ugyanez a zsűri a hagyományoknak megfelelően augusztusban, immár élőben, nyomtatott formában, egy hangulatos közös ebéd keretében értékelte.

vylyan bogyólé palack, bordó háttér előtt
Fotó: Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet

A zsűri dolgának nehézségi foka évről-évre változik. Idén hamar és teljes egyetértésben született meg a döntés, hogy Icsa Vivien (Budapesti Metropolitan Egyetem Tervezőgrafika Szak, MA) címkéje kerül fel a 2023-as Vylyan Bogyólére. „Inspirált a korábbi Bogyólé címkék vidám hangulata, valamint az, hogy a legkülönfélébb technikákkal készült tervek is nyertek az előző években. Én szeretek manuálisan alkotni, itt is főleg festékkel dolgoztam, majd beszkenneltem a képet és még apróbb változtatásokat végeztem digitálisan. A címkén domináló arccal a bor emberközeli, közösségteremtő aspektusát szerettem volna kihangsúlyozni” – magyarázta a vince.hu kérdésére Icsa Vivien. Elmondása szerint a pályázók nagy száma miatt meglepte a győzelemme, de nagyon jól esik neki a megerősítő visszajelzés.

szőke lány plakát előtt, vylyan bogyólé pályázat
Icsa Vivien a győztes pályaműve előtt
Fotó: Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet

A legnagyobb dicsőség mellett, további kis dicsőségekben is részesülnek. Díjat kap a második és harmadik helyezett is, a TOP50 pedig felkerül a Vylyan Facebook oldalára, ahol a nagy plénum választja ki a közönségdíjast. Az eredményhirdetésre október 13-án a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, a Bógyólé plakátkiállítás megnyitójának keretében került sor.

emberek plakátok között
Fotó: Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet

A Vylyan csapata évről-évre keresi az új ötleteket, amivel frissíthetik a pályázatot és fenntarthatják a diákság érdeklődését. Mivel 2024-ben a 20. pályázatra kerül sor, biztosak lehetünk benne, hogy valami igazán izgalmas ötlettel fognak előrukkolni, hogy a jubileum nagyot szóljon. Amíg ez kiderül, addig is élvezzük az október 23-án boltokba kerülő 2023-as Vylyan Bogyólét és merüljünk el címke apró részleteiben.

Szerző: Geri Ádám
Címlapfotó: Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet