Borbár-körkép: Pécs eleven gyöngyszeme

2023. április 25.

Pécs nem hiába borvidéki névadó település. A városban pezseg a boros élet, amit hűen reprezentál az Eleven Vintokéka&Bár.

A teljességre való törekvés jegyében kerestem meg Pécs városában az Eleven Vinotéka & Bárt. A baranyai megyeszékhely első és mai napig egyetlen borbárjaként üzemel és növekszik, fejlődik évről évre. Jelenleg több mint 500 bor közül lehet választani a vinotékában, dugódíj ellenében bármelyiket meg is bontják ott helyben, de szezonálisan 20-30 tételt poharaznak is.

Elbírja-e Pécs a konkurenciát?

A borlap viszont kisebb-nagyobb mértékben hetente változik, így a törzsvendégek is rendszeresen visszajárnak az újdonságokért. Bár az Elevennél fele-fele arányban kaphatók magyar és külföldi borok, arra nagyon ügyelnek, hogy a Pécsi borvidék kiemelt figyelmet kapjon a szortimentben. A borlapot mindig igyekeznek úgy összeállítani, hogy legyen rajta pécsi bor. Emellett állandóan elérhető a folyamatosan megújuló, öt borból álló kóstolósor is, amely igényes betekintést kínál a Pécsi borvidék kínálatába.

„Az a lényeg, hogy ha kikérsz valamit, akkor mi tudjuk, hogy mit adunk el, mert nemcsak azt várják el a vendégek, hogy ismerjük a kitöltött bort, hanem el is kell tudnunk mesélni a technológiától a borász család történetéig mindent. Itt ez igény és elvárás is egyben” – foglalja össze a lényeget Fehérváry-Gál László vezető sommelier, amikor a közönség szakmai érdeklődése felől kérdezem.


View this post on Instagram

A post shared by Eleven vinotéka & bár (@eleven_pecs)

Az Eleven a középutat célozta meg évekkel ezelőtt: nincsenek hangos bulik, de nem is sznob hely Pécs egyetlen borbárja. Adja magát a kérdés, hogy elbírna-e még egy-két hasonló helyet Pécs, és bár a válasz még várat magára, az egészen biztos, hogy az Elevennél szintén nagyon örülnének a konkurenciának. De addig is mennek tovább a saját útjukon, amely eddig nagyon is bevált: szép borokkal, méltó kiszolgálással, főleg a helyiekből álló törzsközönségre építenek az igényes, de nem feszengősen elegáns borbárban.

A teljes cikk a Vince Magazin márciusi lapszámában jelent meg. Szerző: Sólyom Bence.

Címlapfotó: Gabriella Clare Marino/Unsplash