Vince Magazin: szeptemberi lapajánló

2023. szeptember 07.

Pécsi, Somlói, Móri és Pannonhalmi borvidék: kis borvidékeink nagy borai a Vince Magazin szeptemberi lapszámában!

Szeptemberi lapszámunkban a kis borvidékek nagy borait, illetve gasztronómiáját járjuk körül. Tesztszekciónk főszereplői ezúttal a Móri, Pannonhalmi, Pécsi és Somlói borvidékekről érkeznek. Utazás rovatunkban ellátogatunk a tesztgyőztes Planina Borházhoz, valamint felkeressük Hosszúhetény tavaly zöld Michelin-csillaggal kitüntetett gasztro- és szálláshelyét, az Almalombot. Kis borvidékeink nem csak a boraikról maradnak emlékezetesek: mindegyikük páratlan gasztronómiai lehetőségeket kínál, ezekből is hozunk egy kis ízelítőt. Jönnek a világ felfedezésre váró termőterületei, bemutatjuk a tállyai Kerekdomb Feszvitált, és mutatunk egy izgalmas, nemzetközi konferenciát is.

Kis borvidékek nagyjai

egy kéz kinyúl a szőlőből és bort tölt
Fotó: Talabér Géza/VinceMagazin

Teszttematikáinkat minden évben igyekszünk úgy összeállítani, hogy minden borvidéknek kedvezzünk. Ezúttal a reflektorfényen sokszor kivül eső Pécsi, Somlói, Móri és Pannonhalmi borvidék borait teszteltük. A zsűri egyhangú véleménye szerint igaz a mondás: kicsi a bors, de erős – avagy nem véletlen, hogy a Vince-díj mellett számos „kiváló bor” plecsni is kiosztásra került.

Rejtett kincsek nyomában

egy ember áll a pinceajtóban, kezében bor
Fotó: Hirling Bálint/Vince Magazin

Egy ilyen teszttematika, és persze tesztgyőztes kiált azért, hogy útnak induljunk, és felfedezzük, mit is rejtenek a kis borvidékeink. Ezúttal a Pécsit vettük célba. Első állomásunk a tavalyi évben zöld Michelin csillagot kapott Almalomb volt, ahol Csaplár Judit házigazdával beszéltünk a kezdetekről, valamint a legújabb fejlesztésekről is. Innen káprázatos szerpentineken kanyarogva jutottunk el mohácsi szőlőhegyre, ahol a Planina Borház tulajdonos-borásza, Horváth Zoltán várt bennünket. Megismertük a cirfandli és a csomorika történetét, és persze borokat is kóstoltunk.

Borkorcsolyák

két kéz nyúl a hidegtál fölé, rajta sonkák, sajtok, paradicsom. Mellette pohárban bor
Fotó: Hirling Bálint/Vince Magazin

Nem lehet teljes egy borvidéki túra gasztronómiai ínyencségek nélkül, úgyhogy most azt is megmutatjuk, melyik kis borvidék milyen éttermi meglepetést tartogat. Végigpásztázzuk mind a négy kis borvidéket, megmutatjuk, melyik mit kínál kulináris fronton. Ajánlunk is: helyi specialitásokat, autochton szőlőfajtákból szűrt borokat.

Kis borvidékek a nagyvilágban

Bordeaux, Piemont, Burgundia, Champagne, Rioja – hogy csak néhányat említsünk meg a világ leghíresebb borvidékei közül. Ezekről már a legtöbb bortermelő hallott, úgyhogy mi most igyekszünk olyanokat megmutatni, amelyekről esetleg még nem! Dél-Afrikától Japánig kalandozzuk be a világ bortérképét, hogy olyan különlegességeket, mint például bali-i bor ne is említsünk…

50 év, 50 hely

neonreklám sörrel
Fotó: Brad/Unsplash

Fél évszázados születésnapját ünnepli a Borsodi Sörgyár, ennek örömére szétnéztünk, hogyan is néz ki a mai sörkultúra. Nemcsak Budapestről, hanem az egész országból listázzuk azokat a helyeket, ahol a sör mellé a legjobbakat lehet enni, legemlékezetesebbeket lehet táncolni, vagy, ahol együtt szurkolhatunk a többiekkel kedvenc csapatunknak.

Mindez, és még sok minden más a Vince Magazin szeptemberi lapszámában. A magazin országszerte elérhető szeptember 8-tól, vagy megrendelhető közvetlenül tőlünk, a kiadótól.