Cseréljük ki a paradicsomot barackra ebben a receptben – meg fogunk őrülni!

2023. augusztus 30.

A barack közkedvelt alapanyaga az édes recepteknek, de ki gondolta volna, hogy egy egészen szokatlan terepen is megállja a helyét?

Annak ellenére, hogy legtöbbször édességekhez használják fel a lédús barackot, a sós ételek mellé is kitűnő választás lehet a gyümölcs. A paradicsomhoz hasonlóan kiválóan tud együttműködni a burrata, vagy a mozzarella sajtokkal, de a bazsalikommal és a húsokkal is jó barátságot ápol.

A barack persze jóval édesebb, mint a paradicsom és kevésbé savas. Ám mindkét lédús gyümölccsel feldobhatók az olyan sós, ropogós alapanyagok, mint például a bacon. Az olaszok jól tudják, hogy a gyümölcsök és a sertéshús kapcsolata rendkívül „kifizetődő” tud lenni. Gondoljunk például a klasszikus fogásra, amelyik a prosciuttót és a sárgadinnyét kombinálja.

A lifehacker legújabb cikke szerint ráadásul a szendvicsek esetében is működik a párosítás. Azt javasolják, paradicsom helyett rakjunk barackot a pirítósok közé, ha valami igazán érdekeset szeretnénk kipróbálni. Egy szendvics összerakása nem a legbonyolultabb dolog: pirítsunk meg egy-egy szelet kenyeret, süssünk ki pár csík szalonnát és vágjunk szeletekre egy barackot.

Helyezzük a barack szeleteket a szendvics aljára, majd rakjuk rá a bacont, a salátát, és nyomjunk a tetejére egy csipet majonézt. Míg a friss saláta kihozza a barack mézédes ízét, addig a bacon és a pirítós biztosítja az elengedhetetlen ropogósságot. Végezetül a majonézzel egy kis krémességet csempészhetünk a szendvicsbe. Ha igazán kalandvágyó kedvünkben vagyunk, pár tekerésnyi borssal és egy kis mézzel tovább turbózhatjuk a receptet.

Címlapfotó: ries_bosch / Unsplash