Essencia került palackba a Royal Tokajinál – megkóstoltuk!

2023. november 29.

Aki követi a tokaji borok világát, tudja, hogy aszúbor sem készül minden évjáratban, de az essencia még ennél is ritkábban adatik meg.

Tokaj szívében, a LaBor Bisztróban ültünk le beszélgetni a Royal Tokaji birtokigazgatójával, Kovács Zoltánnal és Haupt Gyöngyi marketingvezetővel, valamint Taskó Ádámmal, a bisztró kreatív séfjével, annak apropóján, hogy nemrég – Magyarországon először – a LaBor Bisztróban debütált a Royal Tokaji legújabb, 2016-os essenciája. A Royal Tokajinál tavaly a 2009-est mutatták be, de a borászat 34 évjáratos történetében a 2016-os a nyolcadik évjárat, amely a fogyasztók elé kerül. A LaBor Bisztró már több éve kínálja különböző ételharmóniákba foglalva a Royal Tokaji borokat: a különleges bemutató ezt az együttműködést is megkoronázta, illetve kifejezi azt a törekvést, hogy minél intenzívebbé tegye a Royal Tokaji borok megnyilvánulását a borgasztronómia színpadán.

Royal Tokaji Essencia 2016

A tokaji essenciát a 19–20. században a patikákban is értékesítették gyógyító hatása miatt, amit többek között gyorsan felszívódó egyszerű cukrainak köszönhet. Egyedisége és különlegessége miatt a Royal Tokaji egy nem mindennapi szervírozó eszközt, egy kristálykanalat álmodott hozzá.

Ha az essenciát kristálykanálból kóstoljuk, olyan kivételes, unikális élményt nyújt, amelyet eddig csak a világ legjobb éttermeiben, különleges rituálé keretében tapasztalhattak meg a borrajongók.

Ma Magyarországon az egyetlen étterem, ahol a Royal Tokaji Essenciát kristálykanálban szervírozzák, a tokaji LaBor Bisztró. Ezelőtt Chicagóig vagy Londonig kellett elzarándokolni egy-egy Michelin-csillagos étterembe az élményért – most elég Tokajig utazni.

Ne hagyjuk ki!

A folyékony aranynak is nevezett különleges ital a kézzel, egyenként válogatott aszúszemek saját súlya alatt préselődött színmustból készül. Koncentráltsága miatt az erjedés komoly kihívást jelent az élesztőknek. Így, alkoholtartalma mindig alacsony, savai vibrálóan magasak, és cukortartalma fejedelmi, akár háromnégyszerese is lehet egy 6 puttonyos aszúénak. Ez a tétel a borászat eddigi eszenciái között is kimagasló: savai felvillanyozó élményt nyújtanak, melyet a hűvösebb 2016-os évjáratnak köszönhet. A spontán erjedést követően kialakult 534 g/l természetes cukortartalmat a 15,5 g/l savtartalom tartja egyensúlyban. Készítői az essenciáikban korábban még nem érzett új illatokat, ízeket fedeztek fel benne. Megjelent az almatermésűek ízvilága – a birs, a naspolya, a galagonya –, melyhez szájban a botritiszes jegyeket kandírozott gyümölcsök, őszibarack, körte, som és a citromfű fűszeressége egészíti ki. Egy őszi bemutatkozásra nem is lehetne szebben hangolni!

A többi most debütált bor leírása ételpárosítással a Vince Magazin aktuális, novemberi lapszámában olvasható.

Szerző: Somogyi Krisztina
Címlapfotó: Dancsecs Ferenc/Vince Magazin