Kipróbáltuk Magyarország első számú borkóstoló foglalási rendszerét

2023. február 03.

Borkóstoló foglalás könnyen, gyorsan, online – már magyar weboldal kínál ilyen szolgáltatást. A Vince szerkesztősége letesztelte.

A Borindex 2021 nyara óta kínál borkóstolókat a borbarátoknak, ma már pedig Magyarország meghatározó borturisztikai weboldalaként tekinthetünk rá.

Mindez nem csoda, hiszen úttörő szolgáltatást kínálnak. „Korábban még a nagyobb borászatokhoz is nehézkes volt foglalni. Ha egyáltalán megtaláltuk, hogy mit kapunk egy borkóstolón, külön kellett egyeztetni a borásszal: mikor, hányan, hogyan mennénk. Arról már nem is beszélve, hogy a kisebb borászatokról sokan nem is tudnak, így eleve esélyük sem volt arra, hogy őket is megtalálják, ezen változtatott a Borindex” – mesélte Láng Levente, turisztikai szakember, a Borindex egyik alapítója.

Láng Levente (balra) és Szabó Máté (jobbra) alapítók

A Borindex ezen tapasztalatok alapján korábban még nem látott komplex adatbázist hozott létre a pincészeteknél elérhető borkóstolókról. A borászatok és a borkóstolóik nemcsak, hogy egy helyen vannak, de pár kattintással rögtön foglalhatók is a szabad borkóstoló időpontok, opcionálisan hidegtálakkal, vacsorával vagy akár szállással is. Nem hiába nevezik a Borindexet máris a „borkóstolók Booking.com”-jának.

Ahogy erre már máskor is volt példa, a Vince szerkesztősége a Borindexet is alapos tesztnek vetette alá. Elöljáróban annyit elmondhatunk, az eddigi meglévő piaci űrt nagyszerűen kitöltő, valóban hiánypótló szolgáltatás született a Borindex által.

Dizájn

A Borindex főoldala máris előrevetíti, mire számíthatunk általában. A dizájn fiatalos, derűs hangulatot áraszt, letisztult, jól áttekinthető. Talán egy kicsit túl légies is: a nyitóoldalra kattintva hiányzik egy rövid összefoglaló arról, hogy mi is ez az oldal, miért érdemes a Borindexet használni. Ugyanígy, az egyes menüpontokba belépve is kellene 1-2 mondatnyi összegzés arról, hol is járunk éppen.

A megszokott jobb felső sarokban a profilunkba léphetünk be és megnézhetjük, mi került a kosarunkba. (A kettő kéz a kézben jár a vásárláshoz regisztráció és belépés szükséges.) Felül középen 6 menüpont kapott helyet, jól lefedik a szolgáltatásokat, így minden fontos „attrakciót” egyetlen kattintással elérünk.

Kiemelendő, hogy az egész Borindexen igényesen vannak megfogalmazva a szövegek, nincsenek elgépelések. A nyelvezet nem túlságosan szakmai, ez szintén ideális, hiszen ezen a felületen nyilvánvalóan inkább a borban kevésbé jártas átlagfogyasztók foglalnak a kóstolókra.

Borkóstoló menüpont

A Borindex oldal lelke, egyben a leginnovatívabb egysége. Nagyon jó ötlet, hogy minden borkóstoló testre szabható. Szinte minden borászatnál választhatók kiegészítők a hidegtáltól kezdve a meleg ételen át a szállásig. Még a kóstolón részt vevő, de nem fogyasztó sofőrök számát is meg lehet adni. Ez segítség a borászoknak, hiszen így tudják, hány főre rendezzék be a helyiséget.

Szintén remek a beépített Google Maps térkép. Alapból ezen az aktuálisan programot kínáló összes Borászat megjelenik. A térképet mozgatva így látszik, hol milyen lehetőség adódik éppen, nem kell fejből ismerni a borvidékek elhelyezkedését. Ha tájegységre szűrünk, vagy rákattintunk egy konkrét pincészetre, a térkép automatikusan ráközelít, utóbbi esetben rögtön a kapcsolódó információk is megjelennek. (Apró szépséghiba a szűrésnél, hogy a szűrés nem befolyásolja a többi kategória szűrési lehetőségeit. Ha például szűrünk borvidékre, akkor is választhatjuk mellé továbbra is, hogy legyen norvég nyelvű vezetés, ha azon a borvidéken senki nem kínál ilyet.)

A BORINDEX térképes keresőjével könnyedén válogathatunk a hozzánk legközelebb eső borkóstolók közül

Rákkattintva a konkrét programra, borászatra bőséges információhoz jutunk. Kiderül, hogy mit kapunk a pénzünkért, miért érdemes ezt az élményt választani, de sokszor még azt is, meddig tart majd a kóstoló. Volt olyan Vince szerkesztőségi tag, aki egy kicsit már sokalta is az „infocunamit”. Érdemes lenne egyébként az olyan kóstolós tagek jelentését, mint a „prémium”, vagy a „lenyűgöző pincerendszer”, kifejteni. Külön nagy piros pont viszont, hogy a valóban kedvcsináló leírásokon látszik, a szerzők vették a fáradságot és meglátogatták az adatbázisban szereplő összes helyet. Személyes hangvételűek és kiváló hangulatfestők – akárcsak a fotók.

Minden borkóstoló egyedi aloldalt kap, ahol az érdeklődők választ kapnak a legfontosabb kérdéseikre

Kiemelendő, hogy az oldalhoz telefonos ügyfélszolgálat tartozik. Ha valaki például extrém nagy csoporttal indulna borkóstolóra, vagy speciális igényei vannak, az oldal üzemeltetői készséggel segítenek.

Webshop menüpont

Az oldal legkevésbé jól sikerült része. A borkínálat szűrése több szempontból is nehézkes. A már elvégzett szűréseink itt sem befolyásolják a többi kategória szűrési listáját. Ha tehát Tokajon belül keresgélünk, a szőlőfajtáknál még ugyanúgy választhatjuk bármelyik vörös fajtát, vagy éppen a zöldveltelinit, holott ezek nincsenek jelen a borvidéken. És ha már fajták. Vörösek és fehérek külön vannak ABC-sorrendbe rendezve. Az ember szeme nem ehhez szokott, így tehát ez inkább nehezítés.

Jó pont, hogy adott bor alatt megjelenik a termelő borászat éppen aktuális programajánlata, valamint, hogy minden tételből egy kattintással rögtön egy karton tehetünk a kosarunkba.

Ajándékutalvány

Szintén egy nagyon erős pontja a Borindexnek. Hogy ez tudatos fejlesztői munka eredménye, az abból látszik, hogy a kezdőoldalon szintén külön gyorsmenüt kapott. Jó érzékről tanúskodik, hiszen élményeket, programokat sokszor ajándékba veszünk, mégis sok online boltban szinte el szokták rejteni ezt a lehetőséget. Itt azonban erről szó sincs, ráadásul ez a felület is egyszerűen kezelhető, jól áttekinthető. Még egy pozitívum: az utalványok 3 évig válthatók be!

Összegzés

Főleg a szűrésnél található hibák miatt 4 pontosra értékeltük a Borindexet. Ha ezt a részt rendbe teszik, jár a maximális 5 pont. Ha pedig az oldalt okostelefonra letölthető alkalmazássá is “átprogramozzák” még, akkor…Képzeljük cask el, hogy a véglegesítés után azonnal bekerül a foglalás a naptárunkba, vagy ha elakadunk, egy gombnyomással emailezni vagy telefonálni tudunk. Egy szó, mint száz, a Borindex alkalmazásért kiált. Ha ez megvalósul, semmi sem fogja megmenteni a csillagos ötöstől!

Címlapfotó: anna_fothers / Unsplash