Az Etyeki Pezsgő sztori

2023. március 29.

Márciusi lapszámunk Utazás rovatához az Etyeki borvidék pezsgő helyszíneit választottuk.

Az Etyeki borvidék pezsgése tagadhatatlan. Harminc évvel ezelőtt még kétdecis talpas pohárba mérték nekünk a bort, majd jött a Rókusfalvy Birtok szervezte Kezes-Lábos Fesztivál, később az Etyeki piknik, a Pezsgőkonferencia. Megjelent Árpás Laci Sonkamester, megszerettük az Etyektej termékeit, eljártunk ebédelni a Rókusfalvy Fogadóba. Megnyitotta ajtaját az Etyeki Kúria, argentin vircsaftot hozott a Haraszthy Pincészet. Olyan új generációs borászok vetették meg lábaikat, mint például Szijjártó Előd, vagy éppen az ex-Onyxos Gervai Jani. Így vagy úgy, de sikk lett Etyekre járni. Megtanultuk, hogy a sauvignon blanc-nal, pinot noirral vagy éppen a chardonnay-val itt nem nagyon lehet mellényúlni. Az utóbbi kettő ráadásul ma már az Etyeki Pezsgőt igyekszik megismertetni, s megszerettetni a fogyasztókkal (a pinot blanc és a pinot gris mellett).

A chardonnay szőlőfajtával kiemelten foglalkozunk márciusi lapszámunkban. A magazin kapható országszerte március 11-től, vagy megrendelhető közvetlenül tőlünk, a kiadótól, ráadásul most szuper előfizetői akciónk is van.

Az Etyeki Pezsgő születése

A chardonnay kapcsán mi is az Etyeki borvidék lankáit vettük célba, és Hernyák Tomival (Hernyák Birtok) beszélgettünk arról, hol is tart ma az Etyeki Pezsgő. A teljes cikk elolvasható a Vince Magazin aktuális lapszámában. Az alábbi galériában pedig mintegy kedvcsinálóként hozzuk mindazokat az értékes gondolatokat, amelyek a magazinból kimaradtak.

A Hernyák Birtok idén éppen 30 éves. Annak idején párlatokkal kezdték, most a pezsgő mellett párlatokkal is folytatják – hamarosan napvilágot látnak a pince mélyén féltve dédelgetett 15-20 éves tételek is.
Míg a világjárvány előtt az Etyeki Öreghegyen egymásnak adták a kilincset a külföldi vendégek, 2020 óta jóformán csak magyarok érkeznek ide. Nem meglepő, hogy a helyiek közül egyre többen kacérkodnak a gasztronómiával, így a Hernyák Birtokon is lesz majd rá mód, hogy a bor mellé kis harapnivalót is kapjanak a vendégek. Emellett az itteni pincék izgalmas rendezvényekkel is készülnek – már csak ezek miatt is érdemes figyelni az öreghegyi történéseket.

Szerző: Kalmár Borbála

Fotók: Hirling Bálint/Vince Magazin