Az 5 legtáplálóbb magyar zöldség – együk őket télen!
5 zöldség, amit muszáj beépíteni az étrendbe. Tele vannak vitaminnal, erősítik az immunrendszert, és van, amelyik még a fogyást is segíti.
Az agroinform.hu állította össze minap egy cikkben az 5 legtáplálóbb, Magyarországon nagy mennyiségben termő zöldség listáját. Ha ezeket beépítjük az étrendünkbe, akkor nem lehet gond az egészségünkkel.
1. Spenót
Érdemes minden étkezésbe beépíteni, hiszen a spenót levelei kiváló tápanyagforrások. Nagyon sok A-, C- és K-vitamint tartalmaz, melyek elősegítik a szem egészségét, az immunrendszer ideális működését és szükségesek a véralvadáshoz. Folsavban is gazdag, ami nélkülözhetetlen a sejtosztódáshoz, valamint a terhesség alatt. Vasat is tartalmaz a vérkeringés javításáért, káliumot az elektrolit-egyensúly és a szív egészségéért, továbbá emésztőenzimeket is. Remek étel fogyni vágyóknak is, ugyanis sok fitokemikáliát tartalmaz, melyeknek köszönhetően a szervezetben olyan hormonok szabadulnak fel, amik teltségérzetet keltenek.
2. Brokkoli
Az egyik legtáplálóbb zöldség, ráadásul védő hatású: a brokkoliból készült italok olyan enzimeket aktiválnak a szervezetben, melyek felszívják a szennyező anyagokat a véráramból, és a vizelettel kiürítik azokat. Az egyik vegyület pedig, melyet a brokkoli tartalmaz, rákellenes hatóanyagként funkcionál. Ezen túlmenően segíthet a hormonok egyensúlyban tartásában az ösztrogénszint szabályozásával.
3. Kel
Magas tápanyagsűrűséggel rendelkezik, és tele van antioxidánsokkal: tartalmaz káliumot, kalciumot, rezet, A-, B-, C- és K-vitamint. Kiváló választás vegánok és laktózintoleranciában szenvedők számára is, és azoknak is hasznos, akiknek magas a koleszterinszintjük.
4. Kelbimbó
Fontos alapanyaga a kiegyensúlyozott táplálkozásnak a kelbimbó. Kiváló élelmirost- és ásványianyag-forrás, többek között folsavat és mangánt is tartalmaz, melyek támogatják az anyagcserét és a csontok egészségét. Tartalmazza a kaempferol nevű antioxidánst, amely segítségünkre van a sejtkárosodás ellen, továbbá glükozinolátokat tartalmaz, melyek pedig gyulladáscsökkentő hatásúak.
5. Sárgarépa
A sárgarépa jót tesz a látásnak, hiszen a lutein és a zeaxantin forrása, amelyek védik a retinát az UV-fénytől, és csökkenthetik a szürkehályog kockázatát is. Nagyon sok béta-karotint is tartalmaz, amit a szervezetünk A-vitaminná alakít át az erős immunrendszer, az egészséges látás és a bőr érdekében. Ezen túlmenően ha hetente legalább 2-4 sárgarépát elfogyasztunk, azzal 17%-kal csökkenthetjük a vastag- és végbélrák kockázatát.
Címlapfotó: nicotitto / Unsplash