A HNT közleménye a környezetvédelmi biztosítással kapcsolatban

2024. március 10.

A HNT szerint sok borászt, pincészetet környékeztek meg biztosító társaságok mondván, a borseprő és a törköly veszélyes hulladék.

2024. március 5-én a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) egy hosszabb írásban foglalkozott az új hulladékgazdálkodási szabályozáshoz kapcsolódó környezetvédelmi biztosítási kötelezettséggel.

Mint írják, azért „mert a hegyközségi tagok jelzései alapján egyes biztosító társaságok képviselői egyértelműen téves jogértelmezésből indultak ki, és nyomatékos üzletpolitikájukkal több pincészetet ilyen biztosítás megkötésére bírtak”.

A HNT álláspontja szerint azonban a biztosítók a borseprőt és a szőlőtörkölyt tévesen minősítették veszélyes hulladéknak és bírták rá ezzel a borászatokat, pincészeteket a környezetvédelmi biztosítás megkötésére.

A szöveg így folytatódik: „Hegyközségek Nemzeti Tanácsa különösen károsnak tartotta a biztosítók képviselőinek ezen ügyféltoborzási módszerét különösen a jelenlegi háborús gazdasági környezetben. Az Energiaügyi Minisztérium a HNT levelére soron kívül válaszolt. Az EM által ismertetett jogalkotói szándék és a kormányrendelet fogalommeghatározása alapján elmondható, hogy a hagyományos szőlőtermelő és borászati termelő hegyközségi tagok tevékenysége nem minősül hulladékkezelésnek.”

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának teljes közleménye elolvasható a weboldalukon.

Címlapfotó: Thomas Wavid Johns / Unsplash