Tényleg ezt isszák a fiatalok bor helyett?

2024. január 15.

Egy angol felmérés szerint egyetlen év alatt 40 százalékkal nőtt iránta a kereslet.

Az egyesült királyságbeli The Portman Group immár hatodjára végezte el éves felmérését az a helyi alkoholfogyasztási szokásokkal kapcsolatban. Nagy-Britannia fővárosát, vagyis Londont tartják a borkereskedelem fővárosának. Az ottani folyamatok, trendek előbb-utóbb begyűrűznek a világ többi országának piacaira is. Az eredmények tehát mindenkinek tanulságul szolgálnak. Pláne, ha olyan meglepőek, mint a mostaniak: jelenleg a fiatal felnőttek közel fele valamilyen alkoholmentes vagy alacsony alkoholtartalmú alternatívát választ a bor mellett.

Ebben fontos szerepet játszik a kínálat. Még soha nem találkozhattunk a különböző alkohol-alternatívák ennyire széles választékával. Az alacsony alkoholtartalmú vagy alkoholmentes pezsgők és egyéb boralapú italok, radlerek, ciderek, gyömbér- és malátasörök, úgy tűnik, egyre népszerűbbek a 18-24 éves korosztály körében. A The Spirits Business szerint az említett friss felmérés azt hozta, a fiatalok 44%-a fogyaszt rendszeresen valamilyen alternatív italt. Különösen annak fényében megdöbbentő, hogy ez az érték egy évvel ezelőtt még csak 31% volt. Ez 42 százalékos növekedés alig 12 hónap leforgása alatt. Ráadásul ez a korosztály a legjózanabb is: 39%-uk egyáltalán nem iszik alkoholt.

Borból is alkoholmenteset

A megkérdezett 18 és 24 év közöttiek saját bevallásuk szerint leginkább a biztonságos hazautazás és a társaságban való túlzott alkoholfogyasztás elkerülése miatt választják ezeket az italokat. A trend a többi korcsoportban is felfedezhető. Az Egyesült Királyság lakóinak 35%-a fogyaszt rendszeresen alkoholmentes vagy alacsony alkoholtartalmú alternatívákat, ami erős növekedés a tavalyi 29%-hoz képest. Talán nem véletlen, hogy erre válaszul egyre több pincészet rukkol elő alkoholmentesített borral. Van már belőle hazai is, a világ legjelentősebb borvásárának számító düsseldorfi ProWein 2024-es felvonásán pedig külön csarnokrészt kapnak ezek az italok.

Mindez persze nem jelenti a bor és az egyéb minőségi alkoholos italok teljes háttérbe szorulását. A megkérdezettek döntő többsége leggyakrabban valamilyen alkohollal felváltva fogyasztja az mentes termékeket. Esetleg olyan napokon, amikor teljesen józan szeretne maradni.

Címlapfotó: Kelsey Chance / Unsplash