Az MKB Private Banking kézen fogja a befektetőket

2022. december 16.

Mindenki szeretné biztonságban tudni a pénzét, és a jelenlegi gazdasági helyzetben is jövedelmező befektetéseket kötni. Arról, hogy hogyan segíthet ebben egy privátbankár, Pleschinger Gyula Márkot, az MKB Private Banking igazgatóját kérdeztük. 

Mit csinál pontosan egy privátbankár? Tanácsot ad, hogy hova tegyem a pénzem? 

Ez csak az egyik feladatunk. Az ügyfeleinknek nyújtott kényelmi szolgáltatások legalább ilyen fontosak. Az, hogy ne csak tippeket adjunk számukra, de kézen fogva végigkísérjük őket az egész befektetési folyamaton.

mkb private banking, férfi öltönyben áll egy épület tetején

Mibe érdemes jelenleg pénzt tenni? 

Változékony, bizonytalan időkben természetes, hogy a defenzívebb befektetéseket keressük. Nem kell privátbankárnak lenni ahhoz, hogy felismerjük: jó megoldás a kockázatmentesen inflációt követő hozamot adó magyar állampapír. Ám a kockázatosabb, de nagyobb hozammal is kecsegtető befektetési célpontok felleléséhez már komoly szakértelem szükségeltetik. A kötvénypiacon például tíz éve nem látott lehetőségek kínálkoznak. A magas hitelességű nemzetközi vállalkozások papírjait érdemes akár befektetési alapokon keresztül is megvásárolni. A tapasztaltabb befektetők pedig a téli hónapokban szigorú kockázatkezelés mellett már belekóstolhatnak a részvénypiacba is. 

Hogyan érdemes válogatni a különböző privátbanki szolgáltatók között? 

Négy dologra érdemes figyelni. Az első a termékismeret: a jó privátbankár nem csupán a nemzetközi tendenciákkal van tisztában, de a strukturált, meglehetősen komplex befektetési eszközöket is érti. A második szempont a piacismeret: nem az előre jelző képesség a fontos, sokkal inkább az, hogy a bizonytalan helyzetekben is racionális válaszokat tudjunk adni. A harmadik szempont az értékesítői gyakorlat: az etikus működés alapvető, de ezenfelül meglehetősen bonyolult konstrukciókat is érthetően, pontosan kell tudni elmagyarázni. Végül pedig ott a bizalom kérdése – kollégáimmal 20-30 éve dolgozunk ezen a területen, semmihez sem fogható emberi kapcsolatokat alakítottunk ki. Itt már nemcsak egyénekről, hanem sokszor egész családokról beszélhetünk. A vállalkozások generációváltása kapcsán ugyanis egyre többen vesznek igénybe olyan jogi struktúrákat, amelyek privátbanki kiszolgálását az Euromoney az „Év privátbanki szolgáltatója Magyarországon utódlástervezés kategóriában” díjjal ismerte el. 

Zajlik a Takarékbank, a Budapest Bank és az MKB Bank fúziója. A létrejövő Bankholding privát banki üzletága miben lesz más? 

A három pénzügyi szolgáltató korábban tudatosan más-más szegmensben, más üzleti logika szerint építkezett ezen a területen is. Ennek az az előnye, hogy az egyesülés után egymást erősítjük. A méretünket tekintve pedig olyan egyedülállóan nagy privátbankári csapattal büszkélkedhetünk, amelyben a korábban szerzett tapasztalatok alapján szinte a teljes hazai piac szaktudása összpontosul.

privatebanking.mkb.hu

Szerző: Mihálovits András (támogatott tartalom)