Két tényleg bombajó karácsonyi ajándék ötlet

2022. november 30.

Nem kell karácsonyi ajándékok után rohangálni, mutatjuk, mi az, aminek minden borkedvelő garantáltan örülni fog! Két verhetetlen karácsonyi ajándék ötlet következik.

Ha valaki megkérdezné a Vince szerkesztőségét, hogy ki mit ajándékozna szeretteinek legszívesebben, a válasz garantáltan kivétel nélkül az lenne, hogy valamilyen nagyon finom, különleges bort. Mellé esetleg még valami kis apróságot, mondjuk pár falatnyi luxus csokoládét, hogy a kényeztető élmény még tökéletesebb legyen. Úgyhogy ezek után nem is csoda, hogy amikor a Vince szerkesztőségben összedugtuk a fejünket karácsonyi ajándék ötlet témában, vagyis hogy milyen karácsonyi ajánlattal is lepjük meg olvasóinkat, abból két egészen exkluzív csomag kerekedett ki. Íme a végeredmény!

Karácsonyi csomag „A”

karácsonyi ajándék ötlet, barna háttér előtt borospalack, hintaló, díszek

Havi tematikus tesztjeinken rendszeresen szondázzuk a Pelle Pince és a Jammertal Borbirtok tételeit, most pedig két nagy kedvencünket rejtettük el a karácsonyi ajánlatunkban: egy felpezsdítő furmintot és egy szívmelengető vörösbort. Ez utóbbi Grand névre hallgat, nem véletlenül! Étvágygerjesztőnek csomagoltunk melléjük a Mendula termékei közül egy különleges, kifejezetten a borokhoz komponált magkeveréket, desszertként pedig nagy kedvencünk, az Oscar-díjas Zax kézzel készített, magas minőségű csokoládé bonbonjai érkeznek.

A karácsonyi csomag ITT megrendelhető és még az ünnepek előtt kiszállításra kerül!

Lepjük meg vele kiválasztottunkat, vagy kényeztessük éppen saját magunkat, itt már tényleg csak egy dolog hiányzik: egy pompás vacsora! Úgyhogy mutatjuk is, mi mit készítenénk a borok mellé.

Ropogós pulykasült

sült egész pulyka fekete tálon

Hozzávalók

• 1 darab kisebb méretű egész pulyka
• 2 evőkanál só, bors
• fél evőkanál kakukkfű
• 50 g vaj

Így készül

Mossuk meg a pulykát és töröljük szárazra papírtörlővel. Dörzsöljük meg kívül-belül sóval, borssal, majd a kakukkfűvel áttört fűszervajjal. A lábát kössük össze húscérnával vagy tűzzük össze hústűvel. A hús sütéséhez félkilónként húsz percet számoljunk, 180 °C-on kezdjük el sütni az első órában, majd 150-160 fokon folytassuk. Közben gyakran ellenőrizzük, és locsolgassuk a szaftjával. Ha illatozni kezd, szúrjuk meg hústűvel, hogy elég puha-e már. A ropogós bőrhöz az utolsó óra első felében emeljük a hőmérsékletet 220 °C-ra, majd az utolsó félórára ismét vissza 180 °C-ra.

Karácsonyi csomag „B”

barna háttér előtt koszorú, piros szöveg, borospalackok

Mondhatni üstökösként robbant be a Jammertal Borbirtok tavaly a honi borvilág egére a rangos Concours Mondial du Bruxelles borversenyen elért eredménnyel. Ráadásul azzal a Cassiopeia Merlot-val, amelynek egy másik, még impozánsabb évjáratát rejti a kettes számú, mondhatjuk, igazán luxus borcsomag. És hogy mivel lehet ezt az egész élményt még vonzóbbá tenni? Szerintünk például egy palack 6 puttonyos aszúval a nagy múltú Royal Tokajitól! És minthogy az aszú nem teljes libamáj nélkül, mi pedig nem szeretnénk senkit sem tökéletlenségben hagyni: a csomag része egy gesztenyemézzel gazdagított Royal Paté libamájas mousse, amit még megfejelünk egy szarvasgombás olajjal a Trifflától. Mi szóltunk előre, hogy elképesztő lesz…

A karácsonyi csomag ITT megrendelhető és még az ünnepek előtt kiszállításra kerül!

És hogy mit kezdjen az ember a szarvasgombás olajjal? Mutatjuk is:

Baconos-szarvasgombás kosárkák

tükörtojás, sonka egy szürke tányéron

Hozzávalók

• 6 szelet toast kenyér
• 6 kisebb tojás
• 6 szelet bacon
• kevés olívaolaj
• 120 g friss krémsajt
• pár csepp szarvasgombás olaj
• só

Így készül

A szarvasgombás olaj pár cseppjét keverjük el a krémsajttal, valamint egy csipet sóval. Pogácsaszaggatóval vágjunk ki a toast kenyérből a muffinformánkkal megegyező átmérőjű kenyérkorongokat. A formát egy ecset segítségével kenjük ki vékonyan olívaolajjal és igazgassuk el a mélyedésekben a kenyeret. Ezeken oszlassuk el a szarvasgombás krémsajtot, majd béleljük ki a formák szélét baconnel. Végül üssünk mindegyik formába egy-egy tojást, majd 180 fokra előmelegített sütőben 15–20 percig süssük.

Címlapfotó: Matthias Cooper / Unsplash