Két tényleg bombajó karácsonyi ajándék ötlet
Nem kell karácsonyi ajándékok után rohangálni, mutatjuk, mi az, aminek minden borkedvelő garantáltan örülni fog! Két verhetetlen karácsonyi ajándék ötlet következik.
Ha valaki megkérdezné a Vince szerkesztőségét, hogy ki mit ajándékozna szeretteinek legszívesebben, a válasz garantáltan kivétel nélkül az lenne, hogy valamilyen nagyon finom, különleges bort. Mellé esetleg még valami kis apróságot, mondjuk pár falatnyi luxus csokoládét, hogy a kényeztető élmény még tökéletesebb legyen. Úgyhogy ezek után nem is csoda, hogy amikor a Vince szerkesztőségben összedugtuk a fejünket karácsonyi ajándék ötlet témában, vagyis hogy milyen karácsonyi ajánlattal is lepjük meg olvasóinkat, abból két egészen exkluzív csomag kerekedett ki. Íme a végeredmény!
Karácsonyi csomag “A”
Havi tematikus tesztjeinken rendszeresen szondázzuk a Pelle Pince és a Jammertal Borbirtok tételeit, most pedig két nagy kedvencünket rejtettük el a karácsonyi ajánlatunkban: egy felpezsdítő furmintot és egy szívmelengető vörösbort. Ez utóbbi Grand névre hallgat, nem véletlenül! Étvágygerjesztőnek csomagoltunk melléjük a Mendula termékei közül egy különleges, kifejezetten a borokhoz komponált magkeveréket, desszertként pedig nagy kedvencünk, az Oscar-díjas Zax kézzel készített, magas minőségű csokoládé bonbonjai érkeznek.
A karácsonyi csomag ITT megrendelhető és még az ünnepek előtt kiszállításra kerül!
Lepjük meg vele kiválasztottunkat, vagy kényeztessük éppen saját magunkat, itt már tényleg csak egy dolog hiányzik: egy pompás vacsora! Úgyhogy mutatjuk is, mi mit készítenénk a borok mellé.
Ropogós pulykasült
Hozzávalók
• 1 darab kisebb méretű egész pulyka
• 2 evőkanál só, bors
• fél evőkanál kakukkfű
• 50 g vaj
Így készül
Mossuk meg a pulykát és töröljük szárazra papírtörlővel. Dörzsöljük meg kívül-belül sóval, borssal, majd a kakukkfűvel áttört fűszervajjal. A lábát kössük össze húscérnával vagy tűzzük össze hústűvel. A hús sütéséhez félkilónként húsz percet számoljunk, 180 °C-on kezdjük el sütni az első órában, majd 150-160 fokon folytassuk. Közben gyakran ellenőrizzük, és locsolgassuk a szaftjával. Ha illatozni kezd, szúrjuk meg hústűvel, hogy elég puha-e már. A ropogós bőrhöz az utolsó óra első felében emeljük a hőmérsékletet 220 °C-ra, majd az utolsó félórára ismét vissza 180 °C-ra.
Karácsonyi csomag “B”
Mondhatni üstökösként robbant be a Jammertal Borbirtok tavaly a honi borvilág egére a rangos Concours Mondial du Bruxelles borversenyen elért eredménnyel. Ráadásul azzal a Cassiopeia Merlot-val, amelynek egy másik, még impozánsabb évjáratát rejti a kettes számú, mondhatjuk, igazán luxus borcsomag. És hogy mivel lehet ezt az egész élményt még vonzóbbá tenni? Szerintünk például egy palack 6 puttonyos aszúval a nagy múltú Royal Tokajitól! És minthogy az aszú nem teljes libamáj nélkül, mi pedig nem szeretnénk senkit sem tökéletlenségben hagyni: a csomag része egy gesztenyemézzel gazdagított Royal Paté libamájas mousse, amit még megfejelünk egy szarvasgombás olajjal a Trifflától. Mi szóltunk előre, hogy elképesztő lesz…
A karácsonyi csomag ITT megrendelhető és még az ünnepek előtt kiszállításra kerül!
És hogy mit kezdjen az ember a szarvasgombás olajjal? Mutatjuk is:
Baconos-szarvasgombás kosárkák
Hozzávalók
• 6 szelet toast kenyér
• 6 kisebb tojás
• 6 szelet bacon
• kevés olívaolaj
• 120 g friss krémsajt
• pár csepp szarvasgombás olaj
• só
Így készül
A szarvasgombás olaj pár cseppjét keverjük el a krémsajttal, valamint egy csipet sóval. Pogácsaszaggatóval vágjunk ki a toast kenyérből a muffinformánkkal megegyező átmérőjű kenyérkorongokat. A formát egy ecset segítségével kenjük ki vékonyan olívaolajjal és igazgassuk el a mélyedésekben a kenyeret. Ezeken oszlassuk el a szarvasgombás krémsajtot, majd béleljük ki a formák szélét baconnel. Végül üssünk mindegyik formába egy-egy tojást, majd 180 fokra előmelegített sütőben 15–20 percig süssük.
Címlapfotó: Matthias Cooper / Unsplash