Újítsuk meg együtt az erdélyi konyhát! – interjú a Taste of Transylvania alapítójával

2024. szeptember 10.

Szeptember 12-15-én Gyimesközéplokon rendezik a Taste of Transylvaniát, ami alig pár év alatt Erdély legnagyobb gasztrofesztiváljává nőtte ki magát. A vince.hu kedvcsináló interjút készített Trucza Adorjánnal, a fesztivál alapítójával, aki „civilben” a székelyudvarhelyi Páva étterem vezetője.

VINCE: 2024. szeptember 12-15-én zajlik a Taste of Transylvania gasztrofesztivál Erdélyben, a Gyimesi Skanzenben. Mivel győzné meg a vince.hu magyarországi olvasóit, hogy nekivágjanak a több száz kilométeres útnak?

TRUCZA ADORJÁN: Magam is olvasom a Vincét, a Vince Gálán is részt szoktam venni. Ez alapján úgy gondolom, a Vince olvasói kifinomult ízlésűek mind a borok, mind a gasztronómia területén. A Taste of Transylvania egy mozgalom, melynek kitűzött célja, hogy találjuk meg az új erdélyi konyha identitását. Habár ez a munka egész évben folyik, ennek leglátványosabb része kétségtelenül a szeptemberi fesztivál. Ilyenkor összehívjuk a barátainkat, azokat a séfeket és éttermeket, akikkel közösen gondolkodunk és haladunk az említett úton. Olyan termelőket, szakembereket, recepteket jelenítünk meg, akik és amik hiteles szereplői tudnak lenni az őseink gasztrokultúrájának 21. századba történő átültetése során. Összesen harminc, magyarországi, erdélyi és román étterem fog kitelepülni és bemutatkozni. A látogatók bepillantást nyerhetnek ebbe a kreatív közös munkába és persze meg is kóstolhatják az eredményt.

Taste of Transylvania, emberek ülnek egy udvaron, körülöttük házak
Fotó: Taste of Transylvania / Ilyés Zalán

VINCE: Ez már a harmadik alkalom, hogy megmutatkoznak a nagyközönség előtt. Készülnek valamilyen újdonsággal?

TRUCZA ADORJÁN: Immár több helyszínen főznek majd a fesztiválon. Lesz egy udvar a már említett 30 étteremmel, barátokkal, de további két helyszínen tartanak bemutatókat. Az egyiken folyamatosan főznek séfek és közben szóban is elmesélik, ők hogyan látják a gasztronómia világát. Lesz ezen kívül egy örömfőzde is, ahova háziasszonyokat kértünk fel, főzzenek meg egy-egy autentikus fogást. Ugyanott, velük párhuzamosan 8-10 séf ugyanazokból az alapanyagokból egy kortárs fogást fog elkészíteni. Szintén fontos újdonság, hogy nagyobb hangsúlyt fektetünk a szórakoztatásra, mert úgy gondoljuk, a 21. század emberét kevésbé köti le önmagában a kóstolás. Ezért szervezünk napközben izgalmas interaktív beszélgetéseket, inspiráló főzőbemutatókat, este pedig koncerteket. A cél az, hogy egész nap velünk legyenek és jól érezzék magukat.

Taste of Transylvania, két nő eszik, mögöttük házak
Fotó: Taste of Transylvania / Ilyés Zalán

Több, mint gasztrofesztivál

VINCE: Ahogy említette, lesznek kerekasztal beszélgetések, a Csak tiszta forrásból nevet kapott szekcióban az asztalhoz ül kolléganőnk, Ertl Flóra is. A szórakoztatáson túl mi a célja ezeknek a beszélgetéseknek?

TRUCZA ADORJÁN: Olyan beszélgetéseket szeretnénk, ami felkelti a látogatók érdeklődését. A bor, a gasztronómia a kultúra szerves része, és mint olyanról, szerintem nem lehet eleget beszélni. Ezért is örülünk nagyon, hogy a Vince munkatársa személyesen is részt vesz. A moderált beszélgetések mindegyikén lesz tolmács, aki románról magyarra, vagy magyarról románra fordít, tehát mindenki érteni és élvezni fogja ezeket a programokat is.

Ertl Flóra, fotel, fekete háttér
Fotó: Taste of Transylvania

VINCE: Ha valaki ettől az interjútól kapott kedvet, érdemes még elindulnia? Lesz jegye és szállása?

TRUCZA ADORJÁN: Mindenképpen érdemes, jegy és szállás is lesz. Utóbbi, ha nem is helyben, de azt megígérhetem, hogy a rendezvénynek otthont adó Gyimesi Skanzentől 35 kilométerre fekvő Csíkszeredán garantáltan. Egyébként az érdeklődőknek azt javaslom, látogassanak el a tasteoftransylvania.eu oldalra, ott minden információt és segítséget megkapnak. Mindenkit várunk szeretettel! Azért is fontos nekünk, hogy sokan ottlegyenek, mert véleményük, ötleteik által tudunk tovább fejlődni és elérni, hogy a következő rendezvényünk még jobban sikerüljön.

Taste of Transylvania, fa bódék, mögötte templom
Fotó: Taste of Transylvania / Erdély Bálint Előd

Címlapfotó: Páva Étterem