Tojássárgája: tényleg a sötétebb a jobb? Most elmondjuk az igazat!
Megválaszoljuk az összes lényeges kérdést, ami a tojássárgája kapcsán fel szokott merülni.
Sokan úgy gondolják, minél élénkebb színű egy tojás sárgája, annál több tápanyag van benne, és annál egészségesebb állatoktól származik. De, ahogy a Daily Meal cikkje alapján kiderül, mindez csupán városi legenda.
A tojás színe valóban attól függ, hogy a csirkéket mivel táplálják. Ezért találkozhatunk a boltok polcain mély és egészen halvány sárgájú tojásokkal is. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez alapján se az állatok egészségéről, se a tojás ásványianyag-tartalmáról nem lehet következtetéseket levonni. A lenmaggal táplált állatok tojássárgája például sötétebb, a sima takarmánykukoricával etetett csirkéké pedig halványabb sárga lesz. Bár ez inkább csak Afrikában jellemző, azok a tyúkok, akik cirokot kapnak, szinte teljesen fehér, áttetsző sárgájú tojást adnak.
Logikus következtetés, hogy a tojás sárgájának színe kizárólag a takarmány pigmenttartalmától függ. A színtől függetlenül minden tojásnak nagyjából ugyanolyan tápértéke van. Nagyon kevéssel több D-vitamin található a sötétebb sárgájú változatban. Cserébe a világosabb verzióban kicsivel kevesebb a koleszterin.
Kijelenthető tehát, hogy inkább ízlés kérdése a döntés. Van, aki rajong a szinte vörös tojássárgája karakterességéért, más viszont jobban szereti a halványabb sárga lágyabb ízét. Ezen kívül viszont nem igazán számít, melyiket választjuk: ha egy tojásnak világosabb a sárgája, se az állatok, se a saját nem megfelelő táplálkozásunk miatt nem kell aggódnunk.
Címlapfotó: Mae Mu / Unsplash