Ne dobjuk ki a karácsonyfát, egyes részei igazi kincsnek számítanak otthon!

2024. január 05.

Az amerikai őslakosok már évszázadokkal ezelőtt tudták, micsoda érték lakozik a fenyőfában.

Ugyan ma már kölcsönözni is tudunk fenyőfákat az ünnepi időszakra, a magyarok többsége még az igazi fenyő mellett teszi le a voksát. Ezzel pedig valamit kezdeni kell az ünnepek után és ez egyáltalán nem feltétlenül a kidobást jelenti. Bizony, a karácsonyfa, vagyis a fenyőfa egyes részeit a konyhában tudjuk hasznosítani. Például egy koktélban.

Habár első hallásra furcsának hangzik, hogy a gin-tonikot tűlevelekkel ízesítsük, van ahol a fenyő „elfogyasztásának” komoly hagyománya van. Az amerikai őslakos törzsek már évszázadok óta használják gyógyító italokhoz és ételekhez a fenyő, elsősorban a lucfenyő leveleit. A fenyőlevelek a jótékony hatásuk mellett egy plusz ízt kölcsönöznek a koktéloknak.  A lucfenyő parfümösebb, a jegenyék családjához tartozó Nordmann fás karaktert ad az italnak.

Hogyan használható fel a karácsonyfa koktélokhoz?

Az ötletadó dailymeal szerint többféle módja van annak, hogy a karácsonyfánk tűleveleit italokban is felhasználjuk. Lehet csak díszítés egy ágacska, de az ízt is fokozhatjuk a fenyővel. Ha például a gin-tonikot szeretnénk feldobni egy kicsit, akkor az az alábbiak szerint tehetjük meg.

Rakjunk egy kevés gint, egy-egy ágacskát és némi vizet egy serpenyőbe. Pirítsuk le a tűleveleket, majd utána mehetnek a pohárba.

A tűlevelekből kiváló szirup is készíthető. A bodzasziruphoz például forró vizet, cukrot, citrusféléket és bodzát szoktak használni, melyhez hozzáadhatunk a karácsonyfa tűleveleiből is.

Mielőtt belekezdenénk a mixerkedésbe, van néhány fontos tudnivaló, amivel tisztában kell lennünk. A legfontosabb tényező, hogy járjunk utána, a karácsonyfánk alkalmas-e emberi fogyasztásra. Míg a jegenyefenyő (abies fraseri), az erdei fenyő (pinus sylvestris) és a lucfenyő (picea) biztonsággal fogyasztható, addig egyes fák (például a ciprus és a cédrus) sokaknál allergiás reakciókat váltanak ki.

Fogyasztás előtt arról is tájékozódjunk, hogy kezelték-e a fát növényvédő vegyszerekkel. Ha nem vagyunk biztosak ebben, érdemes a szárakat egy melegvizes öblítésnek alávetni.

Amit még javasolt figyelembe vennünk, az a levelek szárazsága. A friss levelek intenzívebb hatást keltenek, míg a kiszáradt leveleknek sokkal enyhébb íze van.

Címlapfotó: Katie Azi / Unsplash