A turisták órákat állnak sorba ezért az édességért, mi meg se kóstoljuk?
Amilyen egyszerű, olyan nagyszerű a desszert, ami egy véletlennek köszönheti elképesztő sikerét.
Egy adag forró presszókávé, amit egy előre lehűtött csészében szolgálnak fel – a széleken négy kis adag vaníliafagyival. Amilyen egyszerű, olyannyira nagyszerű ez a vadiúj desszert, amiért egyre többen rajonganak – egyelőre csak – az olaszországi Firenzében.
A felkapott ínyencséget a firenzei Via Isola delle Stinchén található Vivoliban árulják – olvasható a drive.hu oldalon. Mint írják, a fagylaltozó ma már a toszkán városba látogatók kihagyhatatlan megállóhelyévé vált. A sor az utca végéig kígyózik, és szinte kizárólag külföldi turistákból áll. Legtöbben egy TikTok- vagy Instagram-videóban találkoztak először a 6 euróért (átszámítva 2400 forint) árult desszerttel.
Bár a Gran Crema Caffè már 2023 nyarán felkerült a Vivoli étlapjára, a különlegességet csak az elmúlt hetekben fedezte fel a nagyközönség. Ennek kiváltó oka a Daily Mail szerint elsősorban az a videó lehetett, amit Sam Youkilis amerikai fotográfus készített egy tavalyi divatbemutató alkalmára. A kisfilm Firenze hangulatát ragadta meg különféle pillanatképek segítségével. Köztük kapott helyet a szóban forgó desszert is. Ezt követően már megállíthatatlanul terjedt az édesség híre az interneten.
A hírnévnek azonban megvan az árnyoldala is. Patrizia Vivoli – aki húgával, Silvanával közösen vezeti a fagylaltozót – a lapnak elárulta, hogy bár történetük egyrészt csodálatos, hiszen sokkal több vásárlójuk van, mint bármikor korábban, a helyiek egyre inkább kerülik őket.
Címlapfotó: Nishaan ahmed / Unsplash