A presszókávé a szemünk előtt születik újjá
Eljött a presszókávé forradalma és éppen az egész világon készül megváltoztatni a fogyasztási szokásokat.
Ázsiából származik a speciális kávé, ami az internetnek köszönhetően hamar elterjedt Európában is. Kávészakértők szerint rétegessége miatt azok számára is élvezhető, akik alapvetően nem szeretik a kávé erőteljes aromáját. A Perfect Daily Grind kávészakértők segítségével járta körbe a dirty coffee eredetét és térhódítását.
Évek óta egyre népszerűbbek a kávéspecialitások, ezek közül is elterjedtebbek a hideg tejes változatok. Ilyen a dirty coffee, azaz „piszkos“ kávé is, ami Ázsiából indult hódító útjára. Jéghideg tejből és forró presszókávéból készül, a csavar a dologban, hogy a kávét öntjük a tejre, így márványozott hatást kelt (valószínűleg innen a név). A különböző textúrák kiegészítik egymást, az ital teljesen más ízélményt nyújt, mint a hagyományos tejeskávé.
A dirty coffee a presszókávé izgalmas öccse
A kávékülönlegesség pontos eredetéről nincsen konszenzus. Az egyik verzió szerint Thaiföldön találták fel, mások viszont a Japánban található Bear Pond Espresso kávézó tulajdonosához, Katsuyuki Tanakához kötik. A történet szerint 2010-ben egy tokiói fodrászszalon tulajdonosa egyszer munkába menet jegeskávét vásárolt Tanaka kávézójában, ám csak később tudta elfogyasztani. Mikor először belekortyolt, már rég elolvadt a jég, ám a jeges, hideg érzet megmaradt, és a kávé sem vesztett semmit ízéből. Ennek hatására a következő években kísérletezték ki (immár tudatosan) a dirty coffeet. Hagyományosan jéghideg, lehetőleg minél zsírosabb tejjel készül, melybe lassan és óvatosan kerül a forró presszó.
A tejnek köszönhetően sűrűvé és krémessé válik, miközben megdolgoztatja ízlelőszerveinket. Ízléstől függően tejszínnel is készíthető a még lágyabb hatás kedvéért. Alapvetően üvegpohárban szolgálják fel kanál és szívószál nélkül, hiszen így lehet legjobban kiélvezni.
„Az első korty során először a forró presszó aromáját érezzük, ezt a krémes, édeskés és hideg tej követ. Tökéletesen ellensúlyozzák egymást“ – mondta Antonio Iftimescu, a bukaresti Coftale Coffee Shop kávézó tulajdonosa a Perfect Daily Grindnek.
Presszókávé vagy desszert?
Ázsia egyes részein, mindenekelőtt Kínában a legtöbben mai napig instant kávét isznak. Emiatt sokan nincsenek hozzászokva a presszó kesernyés, erőteljes ízéhez. A dirty coffee pont amiatt lett ott népszerű, mert a kávé aromáját enyhíti a krémes tej. Pekingben, a Tian Roast Coffee kávéházban évek óta óriási sikere van az italnak. Nem elhanyagolható tény az sem, hogy az emberek szeretnek jól kinéző, fotózható italokat fogyasztani. Látványos, márványozott kinézete miatt az Instagramon futótűzként terjedt, főként a Z-generációnak jött be nagyon.
A sikerben fontos szerepet játszhatott – így a cikk –, hogy a dirty coffee valahol a kávé és a desszert között helyezkedik el. Kiválóan működik azok számára, akik az édesebb, gyengédebb kávét szeretik.
Az újdonság, nem utolsósorban egyszerű elkészítésének köszönhetően hamar elterjedt Európában is. A Lengyelország fővárosában, Varsóban található Dobra Materia az egyik első európai kávézó, ahol felvették repertoárjukba az italt.
Így készül a tökéletes „piszkos“ kávé
A kávészakértők szerint nagyon fontos a jó minőségű kávébab használata, hiszen így még intenzívebb lesz az élmény. Néhány kávézótulajdonos szerint készítésekor érdemes olyan kávébabot használni, ami csokoládés vagy gyümölcsös jegyeket tartalmaz. Legjobb a hideg tejet egy lehűtött üvegpohárba önteni, majd óvatosan kell belecsöpögtetni a kávét úgy, hogy az a tej felszínén maradjon.
A baristák kedvence lehet
Világszerte egyre többen fogyasztják hideg tejjel a kávéjukat, ami kifejezetten kedvez a dirty coffee elterjedésének. A baristák pedig a kávé készítésekor megcsillogtathatják hozzáértésüket anélkül, hogy bármilyen speciális eszközre vagy hozzávalóra lenne szükség. Emiatt ár-érték arány szempontjából is kedvező. Sokak szerint az eszpresszó tonik térhódítása után a következő kávétrend a piszkos kávé lesz. A legjobb az italban, hogy letisztult, valamint a „kevesebb néha több“ elvet követi. Hazánkban egyelőre kávét nem, chai lattét viszont már kérhetünk piszkosan, például a Budapest Baristas kávézóban.
Címlapfotó: Nathan Dumlao / Unsplash