10 jó pékség a Balaton körül
2025. július 11.
Házi croissant-ok mekkája, 90 éve működő pékség, brunch. Csak pár példa a Balaton körüli kézműves pékségek kínálatából, ami bőven felveszi a versenyt a budapestiekkel.
Nyaralásunk alatt sem kell lemondanunk a minőségi kenyerekről, a hangulatos és változatos brunch-ról és a diétás péksüteményekről. A Balaton kínálata minden igényt kielégít. Az alábbiakban egy listát állítottunk össze a mi kedvenceinkről.
- Szó, ami Szó Kulturális és Gasztronómiai Udvar (Balatonkenese): az évek alatt valóságos gasztrokomplexummá nőtte ki magát, a croissant-tól a tortákon és melegételeken át mindeféle kapható.
- Magvető Pékség (Balatonfüred): helyben készült kovászos kenyér, croissant, péksütemény és frissen őrölt kávé várja az igényes közönséget.
- Péklány Kézműves Pékség (Balatonfüred): veknikenyerek, édes és sós péksütemények, szendvicsek szerepelnek a kínálatban. Ha a finomságaikat megpróbálnánk otthon reprodukálni, szárazkovászt is vásárolhatunk tőlük.
- Szabó Pékség (Balatonalmádi): a névadó Szabó Gyula péklegény 1936-ban érkezett Almádiba, 1938-ban már saját pékséget nyitott a településen bátyjával. Ma unokája viszi a családi vállalkozást, a hangsúly továbbra is a klasszikus pékárukon van náluk.
- Buborék (Csopak): szállás, pékbisztró, kerékpárszervíz egyben és minden a lehető legjobb színvonalon. A baguette-et, kenyeret és croissant-t mindenképpen érdemes megkóstolni.
- Brunch 23 (Tihany): egész napos reggelikínálattal, cukrászsüteményekkel és finom kenyerekkel várják az érdeklődőket. A hely specialitása a cukrászokkal koprodukcióban megálmodott töltött croissant.
- Kovászvirág Pékműhely (Siófok): a legtöbben a pogácsák, croissant-ok, csigák és pozsonyi kiflik miatt zarándokolnak hozzájuk.
- A szóládi pék (Balatonszólád): kovászos kalácsa messze földön híres, de a kenyereket is érdemes előre megrendelni, mert hamar el szoktak fogyni.
- Madárlátta Pékség (Keszthely): kávézó és reggeliző is egyben, híresek a saját recept alapján készült leveles tészták, a töltött csigák, csokis párnák és túrós batyuk.
- Faya Bakery (Zamárdi): vegán, vegetáriánus, gluténmentes és laktózmentes opciók, brunch a teraszon – ezeket kínálja Zamárdi büszkesége. Még télen is érdemes oda elzarándokolni például a szezonális bejglijük miatt.
Címlapfotó: nikizhang1995 / Unsplash