Így igyál bort

2021. november 07.

A vörösbor vitathatatlanul a legnépszerűbb borválasztás világszerte. A sokféle variáció, keverék és ízprofil miatt úgy tűnik, hogy a vörösborok lehetséges kreációinak és stílusainak nincs vége. Az emberek évszázadok óta készítenek vörösborokat, és kísérleteznek a technikáikkal, hogy borok széles skáláját állítsák elő.

A vörösborok ilyen széles választékával, amellyel itthon kapható, kissé ijesztő lehet leülni egy vörösboros járat elé. Az alábbiakban felvázoltunk egy alapvető kóstolási útmutatót, amely segíthet abban, hogy ne csak megigyuk, hanem valóban átéljük az előttünk ülő pohár vörösbort. Ebben sokat segít ha napozóágyak kényelmében próbálkozunk ezzel.

Ha követi ezeket a kóstolási tippeket, nagyobb valószínűséggel fedezi fel az ízlésének legmegfelelőbb vörösbort.

1. Nézd meg a címkét

Még ha nagyon keveset is tudsz a vörösborokról, akkor is elég sokat megtudhatsz pusztán azzal, ha alaposan megnézed a palackot. Ha meglátogatsz egy adott szőlőbirtokot, és megkóstolod a kínálatát, akkor tudod, honnan származik a szőlő. De ha a boltban vagy egy étteremben vásárolsz bort, és bölcs döntést szeretnél hozni, a bor forrásának ismerete jó kiindulópont.

Mit keresel pontosan? Íme néhány alapvetés!

Hidegebb éghajlat

Ezek a területek általában könnyedebb testű borokat termelnek. Ez olyan országok esetében lesz így, mint Észak-Franciaország, Németország, Chile, Észak-Olaszország vagy az Egyesült Államok csendes-óceáni északnyugati régiója.

Melegebb éghajlat

A meleg területek borászatai várhatóan testesebb, érettebb, intenzívebb ízű borokat készítenek. Néhány ilyen terület Argentína, Kalifornia és Dél-Franciaország.

Természetesen ez egy nagyon tág magyarázat, és mindig lesznek kivételek ezek alól a szabályok alól. Általában a borászok szeretnek olyasmit létrehozni, amit a kóstolók nem várnának a régiójuktól. A mikroklíma vagy a talajváltozatok nagyon drasztikus hatással lehetnek az ott termesztett szőlőre. Végső soron ezek az apró árnyalatok mind megváltoztatják a bor általános profilját.

2. Legyen pohárkészleted

Mielőtt kóstolót töltene magának, mindenképpen válassza ki a megfelelő poharat a vörösbor típusához. Minden vörösbor a legjobb nagy, lekerekített tálú poharakban.

A könnyebb vörösborok azonban egy rövidebb pohárban a legjobbak, amely közelebb viszi az orrát a borhoz. A bátrabb vörösborok általában kissé magasabb pohárba illenek, amely több helyet biztosít az intenzív aromáknak, hogy az orrba jutás előtt mozoghassanak.

3. Öntsd és forgasd

Miután a borokat egy kis ideig hagyta lélegezni vagy dekantálni, öntsön egy kis mennyiséget egy pohárba. Ezt nem szabad óvatlanul tenni.

Miközben a bort a pohárba töltöd, mindenképpen figyeld meg, hogy milyen teste van a bornak. Próbálja meg megfigyelni a következőket:

  • Nagyon viszkózus vagy kissé sűrűbb?
  • Bevonja-e a pohár oldalát, amikor önti?
  • Milyen ízt vársz a bortól az alapján, amit a kiöntés során megfigyeltél?

Most óvatosan forgassa meg a bort a pohárban. Figyelje meg a vörösbor testét, sűrűségét, és azt, hogy vannak-e benne lebegő szilárd anyagdarabok. A szinte átlátszatlan borok általában meleg időjárású régiókból származnak, és csak rövid ideig érlelődhettek. Ha a kavargó bor „lábakat” hagy a pohár oldalán, az a bor alkoholtartalmára vagy édességére utalhat.

4. Szaglássz bele

Itt az ideje, hogy beazonosítsa a bor jegyeit úgy, hogy bedugja az orrát a pohárba, és nagyot szippant a bor aromáiból. Próbáld meg az orrodat elég közel vinni a pohár pereméhez, hogy tisztán érezd az illatot. Az aromáknak három szintje lehet, amit a bor szaglásakor felismerhet:

  • Először a fő illat, amely valószínűleg gyümölcsalapú – elvégre minden bor csak túltenyésztett gyümölcslé. Próbálj meg a szőlőn túli illatokat keresni. Érzel gyümölcsöket, például szedret, epret vagy ribizlit? Hunyd be a szemed, és próbáld meg azonosítani, hogy mit vesz be az orrod, ami eltér attól, amit az első ösztöneid mondanak. Próbálja meg minél alaposabban leírni az illatot: Savanykás? Intenzív? Édes?
  • Másodszor, a borkészítés során keletkezett ízekre utaló nyomokat találhat. Néhány gyakori illat, amelyet érezhet, a rózsa, a vanília, a bors vagy a menta. Ismétlem, valószínűleg gyakorlásra lesz szükség, mire ezeket a finom szinteket meg tudja érzékelni, de ez egy olyan készség, amelyet idővel ki fog fejleszteni.
  • Végül, a bor illatának zárójegye lehet az érlelési edény, például a tölgyfa visszatükröződése. Itt rövid ideig bőr, füst vagy kávé illatát érezhetjük. Lehet, hogy ez valami olyan, amit nem tudsz azonnal meghatározni, de kóstolás után talán képes leszel azonosítani.

5. Kóstold meg

Végre vehetsz egy kis kortyot a kültéri pad társaságában. De várj még! Ne nyeld le rögtön az első korty vörösbort.

Hagyd, hogy egy pillanatra megperegjen a nyelveden. Próbáld meg felmérni, hogy a bor édes-e, vagy sok tannin van benne. Vagy talán az adott vörösbornak van valami más intenzív íze, amire nem számított. Ha a bor a szájában elidőzik, segít-e jobban megérteni valamelyik jegyet, amelyet korábban esetleg megérezte?

Nyeld le és elemezd az utóízt

Miután lenyelte a kortyot, figyeljen az utóízre, és arra, hogy meddig marad meg az utóíz a szájpadlásán. Ez egy nagyon árulkodó jellemzője a vörösbornak.

Vagy köpd ki

Őrültségnek hangzik, igaz? De kérdezzen meg bármelyik sommelier-t, és azt fogja javasolni, hogy pontosan ezt tegye. Senki sem fog megsértődni, ha így tesz. És sok vörösborkóstoló-kalauz nem említi ezt a lehetőséget.

Azért érdemes megfontolnod, hogy kiköpd a bort, mert így teljes mértékben elemezheted és összehasonlíthatod a különböző vörösborokat, méghozzá anélkül, hogy túl gyorsan berúgnál. Érzékszerveid épségben maradnak, és pontosabban tudsz elemezni.

6. Párosítsd jól

Most, hogy már tudod, milyen stílusú vörösbor illik legjobban az ízlésedhez, a következő lépésként összpontosítsd az energiádat egy mesés étel elkészítésére, amely a borod kiegészítője lesz. A könnyű vörösborok jól illenek a szárnyasokhoz, de a nehezebb és merészebb vörösborok inkább a marhahúsokhoz vagy a pácolt húsokhoz illenek. A gazdag tenger gyümölcseihez, például a rákhoz könnyű vörösbort is párosíthat, de általában a tenger gyümölcseihez fehérborok illenek a legjobban.

Vegye figyelembe, hogy más nehéz ételek – például tésztafélék – jól illenek vörösborokhoz. Próbálja azonban elkerülni a spárgát, a kelbimbót és a zöldbabot, mivel nehéz lenne olyan bort találni, amely jól párosítható ezekkel a zöldségekkel.

A vörösborok élvezetének elsajátítása némi gyakorlatot igényelhet, de szerencsére az ismétlés inkább kellemes, mint fárasztó. Ezzel a kóstolási útmutatóval a kezében magabiztosnak és egy kicsit felkészültebbnek érezheti magát a vörösborok világának felfedezéséhez.