Van egy étterem, ahol nem kell pénzt adnunk az ebédért!
Egyedülálló kezdeményezés, de nagyon úgy tűnik, hogy működik a modell.
A Mirai Shokudo nevű, mindössze 12 férőhelyes tokiói vendéglátóhelyet a korábban mérnökként aktív Sekai Kobayashi nyitotta 2015-ben. Az étterem megnyitásakor Kobayashi elhatározta, hogy nemcsak finom ételeket kínál, hanem esélyt is azoknak, akik anyagi nehézségekkel küzdenek. Emiatt úgy alakította ki a működést, hogy a vendégek is segíthetnek az üzemeltetésben. Így akár egy 50 perces műszakkal megkereshetik az ebédjük árát – írja a My Modern Met.
Az egyedülálló ötlet még akkor fogalmazódott meg benne, amikor a Cookpad Inc. receptoldalnál dolgozott. Itt a kollegáival szabadon használhatták az irodai konyhát, a pozitív visszajelzések hatására Kobayashi pedig úgy döntött: felhagy mérnöki karrierjével, és megvalósítja saját vendéglátós álmát. A Mirai Shokudo azóta is sikeresen működik, a nyitás óta már több mint ötszáz ember segített be a konyhán. Volt köztük spórolós egyetemista és olyan felnőtt is, aki tanulni ment, mert az élelmiszeriparban szeretett volna elhelyezkedni. Kobayashi számára azonban a munka örömét nemcsak az étel, hanem az emberi kapcsolatok is jelentik.
„Azért csinálom, mert szeretnék találkozni olyan emberekkel, akik éhesek, de nincs pénzük étterembe járni” – idézi az ötletgazda-tulajdonost az említett cikk. Éppen ezért úgy döntött, hogy az étterem működését is átláthatóvá teszi. „Egy nyílt modellt alkalmazok, akárcsak a szoftverfejlesztésben, az információ bárki számára hozzáférhető és fejleszthető.“
A Mirai Shokudo üzleti terve és pénzügyi adatai így nyilvánosan elérhetők az étterem weboldalán. Kobayashi ezzel azt reméli, hogy a közösség ötletekkel segíti majd a fejlődést, mindemellett pedig inspirálni szeretné azokat, akik hasonló vállalkozáson gondolkodnak.
Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Jay Wennington / Unsplash