Garantáljuk, mindenki ki fogja próbálni ezt a 2 összetevős japán reggelit

2024. november 24.

Megoszlanak a vélemények, kell-e egyáltalán az embernek reggeliznie. Japán legnépszerűbb és legegyszerűbb reggelijét látva a kérdés többé nem kérdés: a tamago kake gohant mindenki ki fogja próbálni.

A tamago kake gohan tükörfordításban annyit jelent: tojás a rizsen. Ez a leggyakrabban reggeliként fogyasztott japán étel gyakorlatilag valóban ennyiből áll össze. A nyers tojást a forró, főtt rizsen tálalják – ízlés szerint még szójaszósszal ízesítik. A lényeg, hogy az alapanyagokat összekeverve krémes ízvilág és selymes textúra jön létre.

Az eredetéről szóló legenda egészen a Meidzsi-korig (1868-1912) nyúlik vissza, és állítólag egy újságíró találta fel. A tojás sokáig luxuscikknek számított Japánban, a legtöbb háztartás számára csak a 19. században vált elérhetővé. A történet szerint Kishida Ginkō újságíró ekkoriban jött rá, hogy a nyers tojás remekül illik a rizshez, így nemcsak rendszeresen fogyasztotta, de másokat is arra bíztatott, próbálják ki. Magas tápanyagtartalma, finom íze és nem utolsó sorban Ginkō újságcikkei – amiben a nyers tojás előnyeiről számolt be – miatt hamar elterjedt az egész országban. Hazájában, azon belül Tokióban ma már minden évben fesztivállal ünneplik az ételt. Az eseményen a látogatók különböző variációkat kóstolhatnak meg.

Míg a nyugati kultúrában a nyers tojás fogyasztása a szalmonellaveszély miatt kevésbé elterjedt, Japánban valójában mindennaposnak számít. A szigetországban a „tojásfeldolgozó” üzemeknek rendkívül szigorú higiéniai előírásoknak kell megfelelniük. Ha szeretnénk otthon elkészíteni az ételt, érdemes pasztőrözött tojást vásárolnunk. Főzzük hozzá frissen a rizst, hiszen így lesz igazán autentikus az élmény (ha lehetőségünk van rá, használjunk Japánból származó, rövid szermű rizst).

A japán reggeli fel is turbózható

A reggeli étel nagyszerűsége pont az egyszerűségében rejlik. Mindazonáltal számtalan módon feldobhatjuk: adhatunk hozzá furikakét (tipikus japán száraz fűszer, szárított hal, szezámmag, apróra vágott hínár, cukor és só keverékéből áll), vagy paprikás ízű togarashi fűszert, de ízesíthetjük akár szezámmaggal vagy nori-pehellyel (ostyaszerű, rákízű, sötétlila színű alga) is. Aki egy kis csípősségre vágyik, az chilipehellyel is megszórhatja – bár ezzel már jelentősen eltérünk az eredeti recepttől. Végezetül a kimchi savanykás íze még intenzívebbé varázsolja a reggelit, a sajt és a vaj pedig fokozza az étel krémességét.

Nyers tojás ide vagy oda, az utóbbi években a tamago kake gohan népszerűsége világszerte jelentősen megnőtt. Nem utolsó sorban azért, mert gyakran eszik különböző animék és filmek szereplői is – írja a Daily Meal.

Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Colton Jones / Unsplash