6 étel, amit tilos gyorsétteremben enni az ott dolgozók szerint

2025. május 09.

Kifejezetten népszerű gyorséttermi fogások is felkerültek a nem ajánlott ételek listájára.

Az in.hu gyűjtötte össze egykori dolgozók elbeszélései alapján azokat az ételeket, amiket nem célszerű gyorsétteremben megkóstolni. Az alábbiakban mi is közöljük a tanulságos listát.

​Egészséges ételek

Az elmúlt években a gyorséttermek igyekeztek egészségesebb kínálattal előállni. Egyre több saláta szerepel az étlapon, míg a gyerekmenük mellé a sült krumpli helyett pár alma szelet vagy éppen joghurt került. Gyakran bukkan fel a kézműves jelző is egyes termékek mellett. Érdemes ezeket a marketingfogásokat fenntartásokkal kezelni. Előfordulhat, hogy egy hamburger mellé már akkor is kiírják, hogy kézműves, ha egyetlen összetevője valóban az – hívta fel a figyelmet egy korábbi munkatárs az in.hu már idézett cikkében.

Óriás adagok

Többet kapunk relatíve jobb áron, de egyáltalán nem biztos, hogy a szervezetünknek szüksége is van rá. Hiszen amikor betérünk a gyorsétterembe, van egy elképzelésünk, mit rendelnénk, de az akciót látva csábulunk csak el. Vagyis eredetileg egyáltalán nem állt szándékunkban annyit enni. Különösen megterhelheti a gyomrot, ha extra sokat fogyasztunk olajban kisült ételekből.

Tonhalsaláta

Sokszor előfordul, hogy a gyorsétteremben egyszerre akár egy egész heti adagot elkészítenek a tonhalsalátából. Kevés kellemetlenebb dolog van a világon, mint egy lejárt hal okozta gyomorrontás. Érdemes nem kockáztatni.

Halas szendvics

Hasonló a helyzet, mint a tonhalsalátánál. A hal nagyon kényes „jószág”, csak frissen szabad fogyasztani. Márpedig általában nem az a legkelendő termék a gyorséttermekben, vagyis nem feltétlenül forog olyan gyorsan áru, mint amilyen gyorsan viszont képes megromlani. A legjobb, ha olyasmit választunk, amit sokan rendelnek és amit a dolgozók is szívesen ennének.

Sült krumplit

A cikkben megszólaltatott gyorséttermi dolgozók mindegyike lebeszél a friss sült krumpliról. A frekventált helyeken mindig nagy a sor, gyorsan kell kiszolgálni mindenkit. Egyáltalán nincs arra idő, hogy mindenkinek külön süssenek krumplit. Nagy adagokban készül, ezért lutri, hogy amikor ránk kerül a sor, mi mennyire frisset kapunk.

Csirkefalatok

Hívjuk fel a figyelmet rendelésénél, hogy csak akkor kérünk csirkefalatot, ha valóban frissen sütik. Ellenkező esetben jó eséllyel a melegentartóból kapjuk az adagunkat. Elvileg ugyan van egy időzítő, ami figyelmeztet, ha az adott hús már nem adható ki, ezt azonban általában nem veszik figyelembe a dolgozók.

Címlapfotó: Annie Spratt / Unsplash