Gyógyszert szedünk? Akkor ezt a minden magyar konyhában megtalálható fűszert kerüljük!
Egy új kutatásra alapozva szakemberek elmagyarázták, miért nem szabad gyógyszer mellé ezt a fűszert enni.
A fahéj fő összetevője, a fahéjaldehid csökkentheti egyes vényköteles gyógyszerek hatékonyságát. Erre a megállapításra jutottak a Mississippi Egyetem kutatói – olvasható az in.hu cikkében. A vizsgálat eredményeit részletezve hozzáteszik: azok, akik egy kis fahéjat adnak a cukorhoz vagy a kedvenc forró italukhoz, valószínűleg nem fognak nem fognak semmi ilyet tapasztalni, de a fűszer nagy dózisban történő fogyasztása komplikációkat okozhat. A fahéjolaj ezzel szemben egyáltalán nem jelent kockázatot.
A kutatók magyarázata szerint a fahéj fő összetevője, a fahéjaldehid aktiválhatja a szervezetben azokat a receptorokat, amelyek bizonyos gyógyszerek lebontásáért felelősek. A tanulmány szintén megállapította, hogy a kéreg, különösen a Cassia fahéjé, ami a fűszer olcsóbb kínai változata, gyógyszerrel kapcsolatos problémákat okozhat.
A Srí Lankáról származó valódi fahéj kumarintartalma alacsonyabb, ezért kockázata is kisebb. A kumarin véralvadásgátló tulajdonságai viszont veszélyesek lehetnek a véralvadásgátlókat szedő személyek számára.
A krónikus betegségekben – például magas vérnyomás, cukorbetegség, rák, ízületi gyulladás, asztma, elhízás, HIV vagy depresszió – szenvedő embereknek óvatosan kell eljárniuk a fahéj használatakor. A szakemberek azt kérik a vényköteles gyógyszerek rendszeres fogyasztóitól, hogy a koncentrált fahéjtartalmú táplálékkiegészítők használata előtt konzultáljanak az orvosukkal.
Címlapfotó: Tamanna Rumee / Unsplash